Site İçi SEO Nedir?
Site içi SEO, sitenin içeriklerinin ve sayfalarının arama motorları tarafından daha iyi algılanabilmesi ve arama sonuçlarında ilk sayfaya çıkabilmesi için yapılan optimizasyon işlemleridir.
Site içi SEO çalışması, sitenin arama sonuçlarında sıralama alabilmesi için için çok önemlidir çünkü SEO çalışmasının %70’lik kısmı site içi SEO bölümünü kapsar sitenin sayfa ve içeriklerine odaklanarak yapılacak olan url, arama niyeti, içerik yapısı ve sayfanın kod yapısı gibi önemli işlemler sitenin hedeflediği kelimelerde arama sonuçlarında ilk sayfaya çıkabilmesini kolaylaştırır.
On page SEO, çalışması hedeflenen arama motoruna uygun bir şekilde yapılır çünkü her arama motorunun ilk sayfada yer verdiği siteler için farklı algoritmalar uygulamaktadır. Google arama motorlar arasında en popüler ve en büyük kullanıcıya sahip olduğundan site içi SEO çalışmalarının çoğunluğu Google arama yönergelerine ve kriterlerine göre uygulanır.
Site içi SEO çalışması site sahipleri ve SEO uzmanları tarafından düzenli olarak kontrol edilmeli ve her Google algoritma güncellemesi sonrasında trafik ve kelime pozisyonu kaybı yaşayan sayfalarda düzenlemeler yapılması gerekiyor bu yüzden site içi SEO her zaman kontrol ve Google arama yönergelerine uygunluk gerektiriyor.
Site İçi SEO Nasıl Yapılır?
Site içi SEO çalışması SEO uzmanları tarafından gerçekleştirilmeden önce sitenin site içi SEO analizi gerçekleştirilir burada siteyle ilgili sorunlar belirlenir ve bu sorunlar raporlama aşamaları ile birlikte dikkat edilerek sitede canlıya alınır çalışmanın raporlama ve ardından canlıya alınmasının sebebi sitede yaptığınız her değişikliğin Google arama sonuçlarındaki yansımaları tarihlerle birlikte takip etmenizi kolaylaştırır.
Site içi SEO çalışmasında site analizi Google ve Semrush, ahrefs ve screaming frog gibi popüler SEO araçları tarafından kullanılarak gerçekleştirildikten sonra bu araçlardan elde edilen title, description, url yapısı, SEO uyumlu içerik, headingler, meta etiketler, robots.txt dosyası, site haritası, 400 hataları gibi site içi yönlendirmeler analiz edilir bu maddeler içerisinde teknik SEO ile ilişkilendirilebilecek maddeler bulunur fakat site içi SEO çalışması sırasında bunlarda kontrol edilir çünkü yapılan her çalışma teknik SEO çalışmasında etkileyebilecek niteliktedir ayırmak yerine kapsamlı olarak ilerlemekte fayda vardır.
Kullanıcıya Uygun SEO Uyumlu İçerik
SEO uyumlu içerik çoğunlukla sadece arama motorlarını manipüle etmek için yazarlar veya yapay zeka tarafından anahtar kelime ve başlıklardan oluşturulmuş bir içerik olarak algılanıyor fakat Google algoritma güncellemeleri sonrasında anahtar kelime ve başlıklarla doldurulmuş uzun içeriklerin pek faydası olmadığı kanıtlandı bu yüzden SEO uyumlu içerik çalışmasına farklı bir bakış açısı ile yaklaşmamız gerekiyor.
SEO uyumlu içeriklerinizi kullanıcının fayda kazanabileceği bu faydanın arama motorlarındaki sıralamamıza yansıyabileceği mantıkta oluşturmanızda fayda var içeriklerinize kullanıcıları aradığı anahtar kelimeleri spama düşmeyecek şekilde ekleyin başlıklarınızı kullanıcının aradığı uzun kuyruklu önemli sorgulardan ve onlara fayda sağlayabilecek önemli sorgularla oluşturun.
İçeriklerinize ekleyeceğiniz anahtar kelime ve başlıkların kullanıcının gözüne batacak şekilde tekrar edilmemesine dikkat edin sürekli tekrar edilmiş sadece arama motorunu manipüle eden bir içerik kullanıcı tarafından hoş karşılanmayacak aksine artık böyle içeriklerin arama motorları tarafından pek bir şansıda bulunmuyor.
Teknik SEO Optimizasyonu
Site içi SEO optimizasyonu teknik SEO çalışmasını da kendi içerisinde kapsar bu yüzden yapacağınız site içi SEO kontrol ve düzenlemelerinde teknik konuları görmezden gelmeniz mümkün değildir. Teknik SEO söz konusu olduğunda karşımıza sitenin Google tarafından taranabilmesini ve index alabilmesini etkileyen önemli faktörler çıkıyor aşağıda yer alan maddeleri inceleyebilirsiniz.
- Statik URL yapılarını kullanmaktan kaçının dinamik URL yapıları kullanın.
- Site haritanızın taranabilir ve http 200 kodlu sayfaları barındırdığına dikkat edin.
- Robots.txt dosyasında sitenin indeksleme almasını istemediğiniz sayfaların kapatılmasına ve sitenizin taranmaya açık olduğuna dikkat edin.
- Sitenizin tarama bütçesine dikkat edin gereksiz sayfaların taranmasının önüne geçin.
- 404 hatalı sayfaların uygun sayfalara yönlendirilmesine dikkat edin.
- URL yapılarınızda Türkçe karakter bulunmamasına dikkat edin.
- Çok fazla 301 ile yönlendirilmiş sayfalarda yönlendirme zincirlerine dikkat edin
- Site içi linkleme bağlantılarının çalışıp çalışmadığına dikkat edin.
SEO Uyumlu Title ve Description Yapıları Oluşturun
Sayfalar ve içeriklerinizin arama sonuçlarında sıralama alması ve kullanıcılar arama sonuçlarında dikkatini çekip tıklayabilmesi için arama sonuçlarında title ve description yapılarının SEO uyumlu olması önemlidir. SEO uyumlu title ve description yapılarda hedeflenen anahtar kelimenin arama niyeti ile uyumlu olarak yazılması arama sonuçlarında sıralama almayı kolaylaştırır ve kullanıcılarında sayfanızı ziyaret etmesini kolaylaştırır.
Title ve description yapılarınızı anahtar kelimelerle doldurmaktan kaçının 1 hedef ve 1 uzun kuyruklu anahtar kelimelerle title ve description yapılarınızı oluşturabilirsiniz burada önemli olan hedeflediğiniz kelimenin arayan kullanıcıyla uyuşmasıdır burada mutlaka seçeceğiniz kelimelerin arama niyetlerini kontrol edin.
Title yapılarınızın kullanıcılar tarafından dikkat çekici olabilmesi için iyi planlanış harekete geçirici mesajlarla oluşturulmasını sağlayın bu şekilde oluşturulmuş title yapıları 1. sırada yer almasanız bile 3-5 sıralamalardan tıklama ve kullanıcı çekmenizi sağlayabilir.
SEO Uyumlu Başlık ve Alt Başlıklar Oluşturun
Başlıklar yani headingler arama motorları ve kullanıcılar için çok önemlidir çünkü sayfanın ne olduğu hakkında arama motorlarına h1 başlıkları bilgi verirken sayfanın ne anlattığı ve neyi kapsayacağı hakkında da sayfayı ziyaret eden kullanıcıya fikir verebilir bu yüzden heading başlıklarının kullanımı kullanıcı deneyimi ve arama motoru optimizasyonuna uygun olması gerekiyor.
İçeriklerinizde bir adet h1 başlığı kullanmanız ve hiyerarşik olarak içerik derinliğine göre h2-h3-h4-h5 ve h6 başlıkları sırayla kullanılabilir burada önemli olan içeriğinizde anlattığınız konunun derinliğine göre başlıkları sıralamak fakat bu başlıkları kullanırken spam yapacak şekilde anahtar kelimelerle doldurup yüzeysel derinliklerde içerikler oluşturulmamasına dikkat edin.
Başlıklarınızın kullanıcı açısından faydalı olabilmesi ve arama sonuçlarında sıralama alabilmesi için semantik ve uzun kuyruklu anahtar kelimelerle oluşturabilirsiniz buna ek olarak people also ask yani kullanıcı bunuda sordu kısmını değerlendirerek buradaki sorulara da içeriklerinizde cevaplar verebilirsiniz.
Anahtar Kelime Kullanımı
Anahtar kelimeler içeriklerinizin arama sonuçlarında sıralama alacağı sayfanın arama niyetini ve Google arama sonuçlarındaki pozisyonunu etkileyebilir burada anahtar kelime kullanımı ile ilgili en önemli husus kullanıcıyı ve arama motorunu manipüle etmemektedir.
Arama sonuçlarında sıralama alabilmek uğruna sürekli anahtar kelimelerin doldurularak spam odaklı bir içerik ve sayfa yapısı index almanızı zorlaştırır veya ceza almanıza sebep olabilir bu yüzden içerikerinizde semantik kelimeler, uzun kuyruklu kelimeler, alternatif yani varyasyonlu kelimeler kullanmanızı öneririm.
Anahtar kelimelerinizin çeşitliliği ve kullanım sıklığı arama sonuçlarında sıralama almanızı olumlu etkileyebilir belirli bir kelime miktarının kullanımı ile ilgili net bir bilgi olmasa da içeriğin temelini oluşturan önemli semantik kelimelerin varlığı içerik yazarının konu hakkındaki bilgi birikimini e-e-a-t alanını etkileyerek gösterebilir.
İlginizi Çekebilir: Semantik SEO Nasıl Yapılır?
Şema İşaretlemesi
Şema işaretlemesi yine teknik SEO ve site içi SEO işlemlerini birleştiren bir onu bu tarafta Google arama merkezinin şema işaretlemelerinin bir sıralama faktörü olmadığını bildirdiğini biliyoruz fakat şema işaretlemesi sayfamızı Google arama motoruna daha iyi anlatabilmek ve arama sonuç sayfasında sayfamıza uygun bir yapıda konumlanabilmek için çok önemlidir.
Şema işaretlemesi sırasında sayfanızın ve sitenizin kategorisine uygun şema yapıları kullanmaya dikkat edin içerik sayfalarınızda makale şeması hakkımızda sayfasında sektörünüzü ve kendinizi wikidatadan edindiğiniz verilerle oluşturulmuş şema işaretlemeleri kullanın.
İç Linkleme Stratejisi Oluşturun
Sitenizdeki sayfaların ve içeriklerin birbirlerine link vermesi çok önemlidir sayfalarınızın birbirlerine otorite aktarımına, sitenizi ziyaret eden kullanıcıların sayfalar arasında dolaşmasına ve arama sonuçlarında sıralama almanızı sağlayabilir bu yüzden sitenizdeki tüm sayfaların ilgili olarak birbirlerine iç linklerle bağlamalısınız.
İç linkleme yaparken öncelike sitenizi tarayın ve sitenizdeki her sayfanın hedeflediği anahtar kelimeyi belirleyin bu hedef anahtar kelimeler bu sayfalar arasında iç linkleme sırasında yaparken oluşturacağınız anchor text yapsını belirleyecektir. Ancor textler iç link veirken arama motoruna sayfanın ilgili olduğu yani referans verdiği konu hakkında bilgi verebilir.
İç linklenmemiş sayfalarınız varsa bunlar yetim sayfa sorununa yol açabilir mutlaka sayfalarınızın en az 3 iç link içerecek şekilde birbirlerine link çıkışları sağlamasına dikkat edin bu iç linklerin kod tarafında nofollow olup olmadığında gözden geçirin.
Kaynaklarınıza Dış Link Verin
SEO çalışmalarında dış link vermek söz konusu olduğunda SEO uzmanları ve site sahiplerinin aklına her zaman backlink kavramı geliyor fakat bu backlink kavramı her zaman link alma açısından değil link verme açısından da faydalı olabilir özellikle içerik ve bilgi verme odaklı sayfaların oluşturduğu içeriklerde bahsettikleri bilgilerin kanıtlarını dayandırmaları gereken otoriter kaynaklara verilmiş dış linkler arama sonuçlarında sıralama almayı kolaylaştırabilir.
Görsel Alt Text ve Boyutlandırma Optimizasyonu
Sayfa ve içeriklerinize ekleyeceğiniz görseller kullanıcıların dikkatini çekebilir ve sayfanın anlattığı bilgiyi info grafiklerle kolaylaştırabilir bu görsellerin SEO açısından uyumlu olabilmesi için anlattığı konu ile ilgili anahtar kelimelerden oluşmuş anchor textlerin bulunması gerekiyor. Görseller Google görsel arama sonuç sayfasında da sıralanabilir buna ek olarak görsellerin kullanıcı tarafında iyi görüntülenebilmesi ve yüklenmesi için çok büyük boyutlarda olmasından kaçının ve görsellerinizi sıkıştırın.
Site Hızı ve Core Web Vitals Metriklerini İnceleyin
Site hızı kullanıcı deneyimi ve arama motorlarını doğrudan etkileyebilir sitenizin yavaş açılması kullanıcı tarafından olumsuz bir deneyimle sonuçlanabileceği gibi siteyi ziyaret eden arama botlarının sayfanın yüklenmesini beklemeden sitenizi terketmesine sebep olabilir bu durum index almanızı ve sıralama almanızı zorlaştırabilir.
Site hızını optimize edebilmek için page speed insight ve gt matrix gibi popüler site hızı araçlarını kullanabilirsiniz burada elde edeceğiniz analizlerdeki sonuçarla sayfanızın hızını geliştirebilirsiniz burada detaylı olarak core web vitals üzerinde durmanızı tavsiye ediyorum direkt olarak kullanıcı deneyimine dokunmanızda fayda sağlayabilir.
Kullanıcılarınızı İzleyin ve Kullanıcı Deneyimini Geliştirin
Sitenizdeki sayfaları ve içerikleri ziyaret eden kullanıcılar sayfanızdan olumlu veya olumsuz bir şekilde ayrılıp ayrılmadığını bilmeniz zor olabilir fakat bunun en kolay yöntemi sitenizi ziyaret eden kullanıcıları izlemektir. Sitenizi ziyaret eden kullanıcıları izleyebilmek için ücretli ücretsiz pek çok farklı araç var bu araçlarla birlikte sitenizi ziyaret eden kullanıcıların önemli sayfalarınızda yaşadığı sorunları veya gözden kaçırdığınız fırsatları tespit edebilirsiniz.
Featured Snippetlere Uygun Sayfalar Oluşturun
Featured snippet yani SEO uzmanlarının tabiriyle Google arama sonuçlarının sıfırıncı sırası arama yapan kullanıcırın karşısına büyük bir bilgi paneli ile çıkar markanıngörselleri ve bilgi ile karşılaşan kullanıcılar marka bilinirliği elde edebilir buna ek olarak 4-5 pozisyonlarında sıralama alsanız bile sayfanızın featured snippet yapısına uygun olmasından dolayı sürekli olarak bu sıfırıncı noktada konumlanabilirsiniz.
Featured snippet sıralaması kazanabilmek için tablolar, görseller, listeler ve içerikle ilgili videolar ekleyerek bu konumları kazanabilirsiniz.
HTML ve Javascript Kodunu Kontrol Edin
WordPress ve hazır altyapılı web siteler genellikle kullandıkları arayüzlerde kusursuz title, description veya h1 gibi alanlarla karşılaşabilir fakat bazen bu alanlar kullanıcı tarafından görüntülenirken arama motorları tarafından görüntülenemeyebilir böyle bir durumda arama sonuçlarında sıralama almamanız veya farklı alakasız sayfalarda index almanıza sebep olabilir.
HTML kodunun doğru bilgileri içermesi Google arama motorunun sitenizi daha iyi anlamasını sağlayabilir böylelikle hedeflediğiniz sayfalar doğru arama sonuç sayfasında çıkabilir bu yüzden screaming frog, semrush ve ahrefs gibi araçların teknik SEO analiz özelliklerinden ve uyarılarından mutlaka faydalanın.
Mobil Uyumluluğa Sahip Sayfalar Oluşturun
Mobil cihazlar kullanarak bilgi edinme bilgisayar kullanarak bilgi edinme ile kıyaslandığında daha kolay ve daha hızlı olduğundan ziyaretçilerin çoğunluğu mobilden sitelerde gezinmekte eğer mobil uyumlu sayfalara sahip değilseniz potansiyel trafiğinizi kaybedebilirsiniz mutlaka sitenizin mobil uyumluluğa sahip olmasını sağlayın.
Site İçi SEO Faydaları Nelerdir?
Site içi SEO arama sonuçlarında daha kolay ve hızlı bir şekilde sıralama alabilmek açısından faydalıdır çünkü arama motorları direkt olarak sitedeki sayfalardan edindiği bilgiler doğrultusunda arama sonuçları sayfasını oluşturabilir aşağıda eğer site içi SEO çalışması yaparsanız edinebileceğiniz bazı faydaları inceleyebilirsiniz.
- Sayfalarınız hızlı index alabilir.
- Yeni ziayretçiler sitenizi ziyaret edebilir.
- Yeni anahtar kelimeler kazanabilirsiniz.
- İlk sayfaya çıkmanız kolaylaşır.
- Google sitenizi daha sık ziyaret ederek hedeflediğiniz kelimelerdeki sayfaları daha iyi algılayabilir.
Eklentiler ile Site İçi SEO Analizi
SEO’ya yeni başladıysanız sitenizi kendi başınıza optimize etmek zor olabilir site içi SEO analizi yaparken eklentilerden faydalanmak yapacağınız işlemleri kolaylaştırabilir ve sitenizin SEO da daha iyi olmasını sağlayabilir aşağıda benim de takip ettiğim SEO uzmanı olan Batuhan Durmaz tarafından hazırlanmış olan Youtube videosunu izleyerek sitenizi eklentiler ile optimize edebilirsiniz.