SEO uzmanları sitenin arama sonuçlarında daha kolay index almasını sağlamak ve anahtar kelime kazanabilmek için tarama bütçesi optimizasyonu çalışmasına dikkat ederler bu çalışma sayesinde sitenin arama motorları tarafından daha sık ziyaret edilmesi ile pozisyon değişikleri ve kullanıcı deneyimini de geliştirilebilir.
Tarama Bütçesi Nedir?
Tarama bütçesi, Arama motoru botlarının siteyi ziyaret ederken harcadıkları süreyi ve sayfaların ne kadarının taranacağı anlamına gelir.
Tarama bütçesi optimize edilmemiş siteler arama motorları tarafından taranamaz ve sayfaların index alması uzun zaman alabilir bu yüzden SEO uzmanları sitenin daha hızlı index alabilmesi ve arama motoru botlarının sitedeki sayfaları daha iyi anlayabilmeleri için tarama bütçesi optimizasyonu çalışması uygularlar.
Tarama bütçesi iyi optimize edilmiş sitelerin sayfaları index almakta ve sayfaların hedefledikleri organik anahtar kelimeleri kazanmakta sorun yaşamazlar ayrıca doğru tarama motoru optimizasyonu sorunsuz bir şekilde sitenizin taranmasını sağlayacağından Google arama sonuçlarında sıralanmanız farklı kelimelerde sıralama kazanmanızı da sağlayabilir.
Google ve diğer arama motorlarının siteyi daha hızlı ve kolay bir şekilde tarayabilmelerini sağlayabilmek için bazı faktörler bulunmaktadır bunlar sitenin hız ve kod yapısını ilgilendirir erişilebilirlik açısından önemli olan bu faktörler sadece tarama bütçesi değil kullanıcı deneyimini de olumlu anlamda geliştirebilir.
Tarama Hızı ve Limiti Nedir? (Crawl Rate)
Sitenizi taramaya gelen arama motorunun sitenizi saniyede kaç kez istekte bulunduğu gösterir. Arama motorları siteyi taramak için belirli sayıda istekler gönderir bu istekler arasındaki saniye site hızını etkileyebilir.
Siteniz için kullandığınız hosting ile ilgili sorunlar yaşadığınız da bunu direkt olarak tarama hızı üzerinden tespit edebilirsiniz çünkü sunucuya erişim ile ilgili sorun yaşandıkça tarama için istek gönderen botların hız ve isteklerinde azalmalar olabilir bundan dolayı siteniz daha az taranır ve sayfalarınız daha az keşfedilir.
Not: Tarama hızı ve istek sayısını isterseniz robots.txt dosyası üzerinden crawl-delay komutu ile yükseltebilir veya artırabilirsiniz.
Tarama hızı ile ilgili sorunların pek çok farklı nedeni olabilir bunlar server, 404, 505 veya soft 404 olarak bilinen sayfalardan kaynaklanabilir.
Tarama Talebi Nedir? (Crawl Demand)
Tarama talebi, arama motoru botlarının siteyi kaç kez tarayacağını ifade etmek için kullanılır. Tarama talebinin artması ve düşmesi sitenin güncelliği ve sitenin hedeflediği sektörün trend olduğu dönemlerle doğrudan ilişkilidir burada sorundan ziyade tarama talebininin artışını sitedeki SEO çalışmalarının aktifliği olumlu etkileyebilir.
Sitenizdeki indexlenmiş olan sayfaların iyi pozisyona sahip olması ve güncel bilgiler içermesi botların siteyi daha sık taramasını ve site hakkında daha fazla bilgi almasını sağlayabilir fakat günce olmayan ve sektör olarak trend dönemlerde olmayan siteler tarama taleplerinde düşüşler gözlemlenir.
Tarama talebini olumlu anlamda artırmak için sitenizde indexlenmiş ve index almayan zayıf ve güncel bilgiler içermeyen içerikleri güncel bilgi ve SEO uyumlu anahtar kelimelerle güncelleyebilirsiniz bu sayfaların güncel bilgiler içermesi yeni anahtar kelime kazanmanızı ve sahip olduğunuz kelimelerin sıralamalarında yükselmeler yakalayabilirsiniz.
Tarama Bütçesi Optimizasyonu Ne işe Yarar?
- Google arama motorunun siteniz hakkında daha fazla bilgi edinmesini sağlayabilirsiniz.
- İndex almayan sayfaların index almasını sağlayabilirsiniz.
- Sitenin hızlı açılması sayesinde kullanıcı deneyimini artırabilirsiniz.
- Sitenizle ilgili hataları keşfedip çözebilirsiniz.
- Yeni anahtar kelimeler kazanmanızı sağlayabilir.
- Anahtar kelimelerin pozisyonlarını geliştirebilir.
- 50.000 den fazla sayfanızın hepsinin index almasını sağlayabilirsiniz.
Tarama Bütçesi Nasıl Optimize Edilir?
Tarama bütçesi iyi optimize edilmiş bir sitenin SEO çalışmalarında başarılı olabilme olasılığı yüksektir bu yüzden site içi SEO ve Teknik SEO konularını direkt olarak ilgilendiren tarama bütçesi SEO uzmanları tarafından tüm sitenin sayfalarının ve bu sayfaların kodlarının detaylı olarak incelenmesi ile analiz edilerek sorunlar üzerine çözümler üretilir eğer tarama bütçenizi optimize edecekseniz aşağıda yer alan başlıkları inceleyebilirsiniz.
Ayrıca sitenizi ziyaret eden Google arama motorlarının siteniz ile nasıl iletişime geçtiğini ve nerelerde sorun yaşadığını Google search console aracının “Arama İstatistikleri” bölümünden inceleyebilirsiniz.
Sayfaları Analiz Edin
Tarama bütçesi optimizasyonu için sitenizdeki sayfalar veya kod yapısı ile ilgili her zaman sorun olması gerekmez çünkü tarama bütçesi çoğunlukla çok büyük sayfa sayısına sahip olan siteler için kritik bir sorundur fakat sitenizin doğru ve kolay taranması için küçük veya büyük her sitenin sahip olduğu sayfaların amacını ve kullanıcı için gerekliliğini iyi analiz etmek gerekir.
Sayfalarınızın SEO ve kullanıcı açısından faydalı, benzersiz ve hatasız olmasını sağlayın çünkü birbirine benzer sayfalara sahip olmak arama botlarının daha fazla sayfa tarayarak tarama bütçenizi boşuna harcamasına sebep olabilir bundan dolayı da sitenizin yeni veya SEO açısından önemli sayfalarının daha az ziyaret edilerek index alması zorlaşabilir.
Sayfalarınızın birbirine benzememesi ve her konu için bir sayfa özelinde kategorik olarak kurgulanmış sitelerin tarama bütçesi ve anahtar kelime yamyamlığı sorunlarına karşılaşması önemli ölçüde önlenir.
Sayfalarınızın teknik olarak incelediğinizde sayfaların HTTP durum kodları onların Google için ne ifade ettiğini daha iyi anlayabilirsiniz 200 durum koduna sahip olan kaliteli sayfalarınız olumlu bir göstergedir fakat httpli, 404, 505 ve soft 404 hatalı sayfalar kullanıcı ve tarama bütçesi açısından gereksiz olacağından bunlar tarama limitinizi olumsuz etkileyebilir böyle sayfaları uygun sayfalara yönlendirebilirsiniz. Ayrıca sayfalarınızın teknik olarak kontrolünü Semrush, ahrefs, screaming frog ve search console araçlarından tespit edebilirsiniz.
Robots.txt Dosyanızı Kontrol Edin
Disallow komutu robots.txt dosyası içerisinden bir sayfanın botlar tarafından taranmasını engellemek amacı ile kullanılır bunu sitenin taranmasını ve dizine eklenmesini engellemek ve site için özel sayfalar varsa kullanırız bunu kullanmak sitenizin tarama bütçesini de olumlu anlamda etkiler çünkü bu sayfaları taramaya gelen botlar robots.txt dosyasına bakacağından burada disallow ile komut verilmiş sayfaları ziyaret etmez.
Site Hızı ve Core Web Vitals
Site hızı kullanıcı deneyimi ve arama motoru botlarının siteyi ziyaret ettiğinde sayfaları daha rahat dolaşması ve taraması açısından etkilidir iyi bir site hızına sahip sayfa kullanıcılar tarafından daha kolay gezinebilirken arama botları tarafından da daha rahat taranabilir böylelikle bu sayfalar arama sonuçlarında daha üst sıralarda hızlı index ve taranabilirlik sayesinde yer alırlar.
Tarama bütçesini site hızı için geliştirirken mutlaka core web vitals metriklerine göz atın bu metrikler tarama bütçesini de olumlu anlamda etkileyecektir ayrıca bu metrikler kullanıcı deneyimi odaklı olduğunda bunların geliştirilmesi halinde sıralamanız olumlu anlamda etkilenebilir.
Sunucu Hızı ve Optimizasyonu
Tarama bütçesinin optimizasyonu için site hızının önemli olduğundan bahsetmiştik buna ek olarak site hızını da direkt olarak etkileyen sunucu hızıdır. Sunucunun hızlı ve teknolojik olarak güncel olması arama motorları botları ile daha hızlı iletişim kurmasını ve yüklenmesini sağlar.
Sitenizin barındırıldığı sunucunun konumu, disk özellikleri ve kullandığı teknoloji site hızını etkileyebilir mutlaka hizmet verdiğiniz konuma yakın bir sunucu tercih edin ek olarak bu sunucunun sitenizi barındıracağı hostingin teknolojik olarak güncel olmasına dikkat edin.
Site İçi Link Çalışması
Site içi link çalışması tarama bütçesini dolaylı yoldan etkileyebilir burada sitenizi tarayan botların sitenizi taradığı sayfaların sayısını artırmada etkileyebilirsiniz bunun için en çok taramaya geldiği sayfadan daha az taranan sayfalara veya hedeflediğiniz önemli sayfalara bağlantılı olarak bir link çalışması yaparsanız arama botlarının sitenizdeki önemli olan sayfalara erişimini artırabilirsiniz.
Sitenizde iç link çıkışı olmayan veya link verilmemiş sayfalar yani yetim sayfalar olarak adlandırılan sayfalar için otoriter sayfalardan bu sayfalara ve bu sayfalardan hedeflediğiniz ilgili sayfalara iç linklemeler yaparak daha fazla taranmayı elde edebilirsiniz.
Site Haritanızı Kontrol Edin
Sitenizi ziyaret eden arama botları sitenizi taramaya robots.txt dosyası ve site haritasından faydalanarak taramaya başlarlar bunun için site haritası içerisinde arama motoru botlarına taranmasını için eklediğiniz sayfaların index için uygun ve hatasız olmasına dikkat edin.
Bağlantıların Taranabilir Olmasını Sağlayın
SEO çalışması için crawl budget sitenin taranması olarak ele alınsa da sitedeki iç link ve sitedeki yönlendirmeyi sağlayan buton bağlantıların taranabilir olması da çok önemlidir çünkü Google yaptığı güncellemeler sonrasında sitenin erişilebilir olmasınıda önemsiyor bunun için bağlantı verdiğiniz butonların kodlarında <ahref> etiketi olmasına dikkat edin.
SEO Uyumlu Site Mimarisi
SEO uyumlu site mimarisi aslında sitenin menü yapısı ve ve bu menüler arasındaki linkleme bağlantılarının semantik olarak birbirleri ile ilgili ve kategorik olması gerekir bu yapıda oluşturulmuş bir site kullanıcıların gezinmesini olumlu anlamda etkileyeceği gibi arama motoru botlarınında gezinmesini sağlar.
İlginizi Çekebilecek Diğer SEO İçerikleri
- E-ticaret SEO Nasıl Yapılır?
- Shopify SEO Nasıl Yapılır?
- Etsy SEO Nasıl Yapılır?
- En İyi SEO Teknikleri