Teknik SEO Nasıl Yapılır?

Teknik SEO Nedir? Nasıl Yapılır?

Teknik SEO Nedir?

Teknik SEO, SEO uzmanı tarafından web sitenin site hızı, tarama bütçesi, kod yapısı, HTTP durum kodları, robots.txt dosyası ve site haritası gibi teknik alanlarda Google arama yönergesine uygun bir şekilde optimize edilmesine verilen çalışmadır.

Teknik SEO çalışması sitenin Google arama botları tarafından daha kolay taranabilmesi ve uygun site mimarsine sahip olarak arama sonuçlarında index alabilmesini sağlayabilir bunun için sitenin yazılım tarafındaki teknik geliştirmelere ve düzenlemelere ihtiyacı vardır bunun için SEO uzmanları sitenin taranarak sorunların ve eksikliklerin giderilmesi adına çalışmalar yaparlar.

Teknik SEO Nasıl Yapılır?

SEO uzmanları sitenin arama sonuçlarında daha hızlı index alabilmesi ve sonrasında daha fazla organik anahtar kelime kazanabilmesi için sitenin temelini oluşturan teknik SEO çalışmasına çok önem verirler bunun için Semrush, ahrefs ve screaming frog gibi detaylı SEO araçları kullanılmaktadır.

Teknik SEO analizi için sadece SEO araçları kullanmak yeterli değildir SEO uzmanları sitenin kod tarafında gözden kaçabilecek eksiklikleri veya hataları HTML kod tarafına manuel olarak bakarak bulması gerekebilir bu yüzden SEO analiz araçları sadece yardımcı olarak kabul ederek şüpheci bir bakış açısıyla sitenin incelenmesi gerekir aşağıdaki başlıklarda sitenin incelenen önemli teknik SEO başlıklarını kontrol edebilirsiniz.

Tarama Bütçesi Optimizasyonu

Sitenin sahip olduğu sayfalar tarama bütçesini ile ilişkilidir ne kadar çok sayfaya sahipseniz Google botlarının sitenizde daha fazla harcayacağı zaman anlamına gelebilir özellikle e-ticaret sitelerinde tarama bütçesine çok dikkat edilmesi gerekir bu yüzden sitede SEO ve kullanıcı açısından gereksiz ve hatalı sayfaların kaldırılması veya robots.txt dosyasından engellenmesi gerekir.

Tarama bütçesi iyi olan bir sitenin sayfaları daha sık taranacağından siteyi ziyaret eden google bot sitedeki sayfaları daha iyi anlayıp her ziyaretinde sayfalarınızla ilgili sıralama alan kelimelerde pozisyon artışı yaşamasını sağlayabilir.

Tarama bütçenizi optimize ederken kopya, hatalı, müşteri panelleri ve değersiz sayfaların Google botlar tarafından erişilmesini robots.txt ve site haritalarını kullanarak engelleyebilirsiniz ayrıca bu sayfaların kendi robots dosyalarından noindex etiketi kullanarak dizine eklenmesinin önüne geçebilir veya sitenizi ziyaret eden botların sitenizdeki tarama sürelerini ayarlayarak bu sayfaların ziyaret etmesini engelleyebilirsiniz.

Robots.txt Dosyası Optimizasyonu

Robots.txt dosyası siteyi ziyaret eden googlebotlara sitenin taranmasında yardımcı ve rehber olurlar bu dosyalar sitenin hangi sayfalarının taranmaması gerektiğini ne kadar sürede taranması gerektiğini ve hangi arama motorlarının siteyi ziyaret etmesi gerektiği hakkında bilgi verirler.

Robots.txt dosyası sitenin tarama bütçesini ve sitenin indexlenmemesi gereken sayfalarını kontrol etmek için kullanılması gerekiyor sitenizde indexlenmemesi gereken sayfaların robots dosyası içerisinden engellenmesi ve site için önemli olmayan diğer arama motorlarının engellenmesi sitenizin daha iyi sonuçlar elde etmesini sağlayabilir.

Site Haritası Optimizasyonu

Site haritası sitenizi ziyaret eden Google botlarının sitedeki sayfaları kolay bir şekilde keşfetmesi ve indexlemesini sağlamak için kullanılır bu harita ile sitenizde yayına alınmış veya güncellenmiş içerikler botlar tarafından hızlıca keşfedilir ve daha kolay dizine eklenerek hızlı bir şekilde kelime kazanması sağlanabilir.

Site haritanızda sadece HTPP 200 koduna sahip indexlenmesi gereken sayfaları bulundurmanız gerekir bunlar dışında 301 yönlendirmeli, canonical etiketli, 404 veya 500 durum koduna sahip sayfalar site haritanızdan kaldırılmalıdır bu sayfaların google botlar tarafından boşuna taranması tarama bütçenize zarar verebilir ve asıl indexlenmesi gereken sayfaların indexlenmesini zorlaştırabilirsiniz.

SEO Uyumlu URL Yapısı

URL yapısı Google botlar sayfayı ziyaret ettiğinde sayfanın ne ile ilgili olduğunu URL yapısında yer alan anahtar kelimeleri anlamasını sağlar bu yüzden URL yapısının SEO uyumlu olması çok önemlidir.

URL yapısı içerisinde Türkçe kelimeler, rakamlar, büyük harf, alt çizgi veya .html gibi yapılar bulundurulmaması gerekir bunlar doğru URL yapısı olarak kabul edilmeyeceği gibi oluşturulan sayfanın Googlebot tarafından anlaşılmasını engelleyebilir dahası ilerleyen zamanlarda düzeltmediğiniz bu URL yapıları Google güncellemelerinde mutlaka sitenize zarar verebilir.

URL yapısı içerisinde sayfanın ilgili olduğu anahtar kelime ve arama niyetini içeren bir yapıyı kurgulayın çok uzun url yapıları yerine kısa anlaşılır kategorik yapıya sahip URL yapıları tercih edebilirsiniz.

Örnek URL yapısı: www.domain.com.tr/domates-corbasi-nasil-yapilir/ veya www.domain.com.tr/tarifler/domates-corbasi-nasil-yapilir/

HTTP Durum Kodları Kontrolü

HTTP durum kodları sitenin sayfaları hakkında Google botlara bilgi vermektedir sorunsuz çalışan bir sayfanın HTTP durum kodu 200 olması beklenir fakat 404 veya 505 gibi durum kodları Google botları ve siteyi ziyaret eden kullanıcılar tarafından olumsuz karşılanabilir bunun için sitede sayfanın kullanıcı tarafından ulaşılmasını engelleyen durum koduna sahip sayfaları tespit edilmeli ve optimize edilmelidir.

404 durum kodlu sayfalar 301 durum kodu ile ilgili sayfa veya kategoriye yönlendirmek sizin için en uygun seçim olabilir ek olarak 505 durum koduna sahip sorununun sunucu tarafından yaşandığı sayfalar yönlendirme uygulaması yerine sunucu tarafındaki sorunların çözülmesi sağlanmalı ve sayfa tekrar aktif hale getirilmelidir.

Sitenizdeki durum kodları 301, 404 ve 505 ile sınırlı olmayabilir burada durum kodlarının anlamalarına göre alacağınız aksiyon belirlenir yönlendirme için doğru durum kodlarını kullanmak google bot için sayfa ile ilgili daha iyi bilgi almasını sağlar.

Canonical URL Kullanımı

Sitenizde bulunan sayfaların birbirinden benzersiz olması çok önemlidir çünkü benzer sayfalar Google tarafından kopya sayfa oluşturabileceği gibi bu sayfalar aynı anahtar kelimede sıralama alarak anahtar kelime yamyamlığı oluşmasına sebep olabilir bunun önüne geçmek için canonical etiketi kullanımı önerilir.

Canonical etiketi kullanımı sitenizdeki birbirine benzeyen sayfaların olup olmamasına dikkat edin sitenizde birbirine benzeyen sayfalar varsa ve bu sayfaları kaldırmak istemiyorsanız bu sayfalardan en otoriter ve trafik sahibi olana zayıf sayfanın html kodu içerisinde canonical etiketi ile link yerleştirmesi yapabilirsiniz.

Örnek Canonical URL:

<link rel=”canonical” href=”https://yoast.com/wordpress-seo/” />

Site Hızı Optimizasyonu ve Core Web Vitals

Site hızı ve core web vitals Google arama motorunu en çok etkileyen faktörler arasında yer alıyor çünkü hızlı açılan bir site daha fazla kullanıcının ziyaret edilmesini sağlarken daha fazla sayfanın taranması ve index almasını da sağlayabilir fakat yavaş açılan bir site hızına sahipseniz çok daha zor sıralama kazanabilir ve trafik elde edersiniz.

Site hızı konusunda Google tarafından önemsenen Core Web Vitals metriklerinden LCP, FID ve CLS dikkat etmelisiniz bunlar sitenin kullanıcı deneyimini geliştiren ve puanlarla analiz edilmesini sağlayan metriklerdir bunlarla ilgili sitenizin durumunu Google Page Speed veya GT Matrix gibi site hızı araçlarından öğrenebilirsiniz.

Şema İşaretlemesi

Şema işaretlemesi bir sitenin sayfalarındaki bilgileri ve Google arama sonuçlarındaki gösterim yapısını belirleyen en önemli unsurdur bunun için sayfanın arama niyetine ve anlattığı bilgilere göre biçimlendirilmiş bir şema işaretlemesi kullanması beklenir.

Şema işaretlemesine sahip olan sayfalar Google arama sonuçlarında daha kolay sıralama alabilir ve Google featured snippet gibi arama sonuçlarında görsel, tarif veya diğer özellikli sorgularda görünmesi sağlanabilir.

Şema işaretlemesi olmayan sayfalara schema.org veya technical SEO.com sitelerinden FAQ, WebPage, About veya özelleştirilmiş şema işaretlemelerini hazırlayabilirsiniz.

Teknik SEO için schema.org sitesinden şema işaretlemeleri yapabilirsiniz.

SEO Uyumlu Site Mimarisi

SEO uyumlu site mimarisi sitenin arama motorları tarafından daha kolay ve kategorik olarak uyumlu menü yapısına sahip bir şekilde optimize edilmesi anlamına gelir bunun için sitenizdeki menü yapısını hedeflediğiniz kategorilerle uyumlu anahtar kelimelerden ve öncelikli menülerden oluşturmanızı tavsiye ederim.

Site mimarisinin doğru ve kategorik bir yapıda oluşturmanız halinde sitenizdeki sayfalarınız daha kolay keşfedilebilir bu keşfedilme sitenizin daha hızlı index alması ve anahtar kelime kazanmasını sağlayabilir.

HTML 5 Kodlarını Kontrol Edin

Sitenin HTML kod yapısında HTML 5 kullanmamak siteyi ziyaret eden bot ve açılmasını sağlayan tarayıcıların sitenin gösterimini olumsuz etkileyebilir güncel kod yapısında oluşturulmuş bir site Google ve tarayıcılar tarafından daha sağlıklı çalışacağından mutlaka HTML 5 tarafından kullanılan kodların bulunması gerekir.

Sitenizdeki sayfalarda SEO açısından önemli olan title, description, h1, body, article, aside, main, footer gibi önemli kodların bulunmasına dikkat edin HTML 5 kodları saymakla bitmez fakat sitenin ihtiyaçlarına ve sayfanın türüne göre değişiklik göstereceğinden mutlaka kontrol etmek gerekir.

Teknik SEO için HTML 5 etiketlerini incelemek için W3 sayfasını inceleyebilirsiniz.
Teknik SEO için HTML 5 etiketlerini incelemek için W3 sayfasını inceleyebilirsiniz.

Javascript SEO Kontrolü

Kullanıcı deneyimini geliştirmek ve etkileşimli bir sayfa yapısı oluşturulmuş olan sayfalarda Javascript kodları yoğun olarak kullanılır bu yapıda oluşturulmuş sayfalara dinamik sayfalar denir bu sayfalar Google botlar tarafından tam olarak algılanamayacağından indexlenmesi ve trafik elde etmesi zor olabilir ayrıca bu JS yapılı dinamik sayfalar sitedeki kodların artmasına ve Google botlara farklı bilgiler gösterilmesine neden olabilir.

Sitenin JS ve JS olmadan yüklendiği versiyonlarını karşılaştırıp kontrol edin kritik farklılıkları düzeltip sitenizin kullanıcı ve googlebot tarafından anlaşılır bir yapıda olmasını sağlayın eğer sayfanız JS açısından kullanımı önemli değilse statik yapıya dönüştürün.

Mobil Uyumluluk

İnternet kullanıcılarının çoğunluğu mobil cihazlar kullanarak web siteleri ziyaret edip alışveriş veya gezinme yapmaktadır bu yüzden google arama motorları mobil uyumlu sitelerin arama sonuçlarında daha öncelikli olmasını sağlamak için mobil öncelikli indexleme algoritmaları kullanmaktadır.

Sitenizin mobil uyumlu olması ve kullanıcıların sitede rahat bir şekilde dolaşmasını sağladığınız kullanıcı deneyimi tarafından olumlu bir tasarıma sahip bir site oluşturmanız SEO ve kullanıcı deneyimini geliştirecektir.

Teknik SEO Ne İşe Yarar?

  • Sitenin sayfalarının index almasını sağlar.
  • Sitenin pozisyonunu artırabilir ve kelime kazanmasını sağlar.
  • Sitenin kullanıcı ve Google bot tarafından keşfedilmesi kolaylaşır.

İlginizi Çekebilecek Diğer SEO İçerikleri

 

error:İçerik Korunmaktadır.