Alışveriş sitelerinin reklam bütçelerini azaltmak ve organik trafik ile ücretsiz bir şekilde trafik kazanabilmek için e-ticaret SEO çalışmasına ihtiyaç duymaktadırlar.
E-Ticaret SEO Nedir?
E-ticaret SEO, online alışveriş sitelerinin Google organik arama sonuçlarında ürün sayfalarının ilgili anahtar kelimelerde ilk sayfaya çıkması dönüşüm ve görünürlük elde edebilmesi için SEO uzmanları tarafından yapılan çalışmadır.
Türkiye’de Google arama motoru kullanıcılarının %77’si alışveriş arama niyeti odaklı aramalar yapıyorlar bu veri göz önüne alındığında kullanıcılar Türkiye’de online alışveriş için araştırma yaparken öncelikle Google arama motorunu tercih ediyor bu yüzden online satış yapabilen e-ticaret sitelerinin SEO yatırımı yapması oldukça faydalıdır.
E-Ticaret SEO Çalışması Nasıl Yapılır?
E-ticaret SEO çalışması sitelerin Google arama sonuçlarında sıralama alabilmesi ve dönüşüm elde edebilmesi için oldukça önemlidir bunu sağlayabilmek için E-ticaret SEO alanında uzman teknik SEO konularında uzman olması gerekir ayrıca markanın hizmet verdiği kategori alanında uzman olması ve sektör ile ilgili araştırma sahibi olması gerekiyor.
Anahtar Kelime Araştırması
E-ticaret sitelerinin Google arama sonuçlarından organik anahtar kelime kazanabilmesi ve sitelerini kullanıcıların ziyaret edebilmesi için sayfalarında uygun anahtar kelimelerin bulunması gerekiyor bunun için öncelikle doğru bir anahtar kelime araştırması yapılmalıdır.
E-ticaret SEO için anahtar kelime araştırması yaparken anahtar kelimeleri arama niyetlerine göre sınıflandırarak seçim yapmanız gerekiyor. Ürün sayfası için anahtar kelime seçimi yaparken fiyatları, inceleme, beden veya model gibi direkt olarak ürün ile ilişkili olabilecek anahtar kelimeler alışveriş arama niyeti ile uyumlu olabilir bu birleşime sahip anahtar kelimeler ürün sayfalarınız için idealdir.
Ürünlerinizin ana ve alt kategorileri için anahtar kelime araştırması yaparken ürününüzün en üst kategorisinin anahtar kelimesini ve alternatiflerini hedeflemelisiniz bu anahtar kelime araştırması ile ürünün en üst kategorisinden alt kategorilerine göre sitenizin uyumlu bir şekilde kategorilere bölünmesini sağlayabilir. Ayrıca e-ticaret sitelerinde kategoriler markalara ve modellere göre belirlenebileceğinden kategorileriniz için anahtar kelime araştırması yaparken bunu da göz önünde bulundurun.
Blog Stratejisi
E-ticaret SEO çalışması için sadece ürün ve kategori sayfalarının SEO bakımından optimizasyonu yeterli değil sitenizin blog stratejisine de ihtiyacı vardır. E-ticaret siteleri için blog yönetmek zor ve uğraştırıcı gelebilir fakat alışveriş yapan kullanıcı kitlesi alışverişten önce mutlaka ürün ile ilgili bir araştırma süreci yapıyor ürünün yorumları, ürünün testleri, ürünün nasıl kullanıldığı veya karşılaştırmaları gibi özellikleri araştırabiliyorlar.
Blog sayfanızda ürünüz ile ilgili aratılan uzun kuyruklu ve bilgi arama niyetini kapsayabilecek anahtar kelimeler özelinde içerikler oluşturabilirsiniz burada direkt ürün olarak değil ürünün en üst kategorisinden de yola çıkabilirsiniz. Ayrıca ürününüze ihtiyaç duyabilecek arama yapan kullanıcıların aradığı anahtar kelimeleri tespit edip bunlar üzerinden de blog çalışması yapabilirsiniz. Blog sayfanızda yayınladığınız içeriklere CTA eklemeniz ve kendi ürünlerinizi eklemeniz mutlaka dönüşüm oranlarınızı etkileyecektir.
Şema İşaretlemesi
Şema işaretlemesi, sitenin semantik SEO bakımından güçlü olmasını sağlarken sitenin Google ve diğer arama motoru botları tarafından daha kolay algılanmasını sağlayabilir ayrıca Google arama motoru sonuçlarında pozisyonlarında artış sağlanabilir.
E-ticaret siteleri için şema işaretlemeleri ürün sayfaları bakımından oldukça önemlidir. Ürün sayfaları için “Product” özellikli şema işaretlemesi Google arama motoru botlarının ürün hakkında daha fazla bilgi almasını ve arama yapan kullanıcıların karşısına ürününüzün çıkmasını sağlayabilir.
Schema.org ve Google zengin test sonuçları siteleri E-ticaret siteleri için spesifik ve özelleştirilebilir pek çok farklı şema işaretlemeleri versiyonlarını bulundurur bu siteler içerisinden markanızın kategorisi ile ilgili uyumlu şemaları ekleyebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret siteleri için önemli olan yorum, görsel ve açıklama gibi önemli alanlar için şema işaretlemeleri içerisinde yer vermeniz ürün sayfanızın daha fazla görünür olmasını sağlayabilir.
Tarama Bütçesi
E-ticaret siteleri için sayfalarının hızlı indeks alması ve taranabilir olması oldukç aönemlidir bunun için sitenin tarama bütçesine mutlaka dikkat etmesi ve sürekli olarak optimize etmesi gerekiyor.
E-ticaret siteleri ürün, kategori ve blog gibi pek çok farklı sayfaya sahip olabilirler ayrıca zaman içerisinde bu sayfaların sayıları artabilir veya azabilir bu sayfaları taramak için gelen Google botlar sayfaları ne kadar hızlı ve kolay tarayabilirlerse daha kolay dizine eklenmesini sağlayabilirler.
- Kopya sayfaların oluşmasını engelleyin.
- Robots.txt dosyanızdan sitenizin özel sayfalarının indekslenmesini engelleyin.
- Site haritanız da sadece indeks alabilecek durum kodu 200 olan sayfaları ekleyin.
- Site haritanızın boyutunun 20MB geçmemesine dikkat edin.
- Site haritanızı sitenizin kategorilerine göre bölümlendirin.
- Sitenizdeki ürünleri ve sayfaları kategorilere bölerek oluşturun.
- 404, 500 ve diğer durum kodu hatalı sayfaları yönlendirin ve düzeltin.
- Gereksiz javascript kullanan sayfaları statik yapıya dönüştürün.
- Ürün görsellerinin boyutlarını sıkıştırın.
- İç linkleme çalışması ile sayfalar arası gezinmeyi sağlayın.
Ürün Sayfası Optimizasyonu
E-ticaret siteleri için ürün sayfasının kullanıcı deneyimi ve SEO bakımından iyi olması çok önemlidir daha fazla kullanıcının organik olarak siteyi ziyaret etmesi için SEO bakımından kusursuz olması halinde dönüşüm oranlarını pozitif etkilenebilir.
Ürün sayfası içerisinde ürün ile ilgili en az 6-7 görsel eklemenizi öneririm ayrıca bu görsellerin alt text bölümünde ürünün anahtar kelimesini mutlaka bulundurun.
Ürün sayfasında kullanıcıların ürün ile ilgili daha fazla bilgi alması ürünü satın alma kararını önemli ölçüde etkilerken bu ürün açıklaması bölümünde kullanacağınız anahtar kelimeler ürünün Google arama sonuçlarında sıralama alma olasılığını da artırır bu yüzden ürün açıklaması ve özellikleri bölümünde ürün ile ilgili detaylı bilgiler verirken ürünün alternatif ve semantik anahtar kelimelerini kullanmanızı öneririm.
Ürün sayfasının Google arama botları tarafından daha kolay algılanabilmesi ve Google ürün arama niyeti ile ilgili yapılmış sorgularda sitenizi daha kolay gösterebilmesi için sayfanızın meta etiketlerini optimize etmeniz gerekiyor title description gibi önemli meta etiket alanları sayfanızın Google arama sonuçlarında kullanıcının ilk bilgi aldığı alanlardır. Title ve description alanında kullandığınız anahtar kelimeler sıralama almayı ve tıklamayı önemli ölçüde etkiler özellikle slognalı bir yapıda kullanacağınız title yapıları tıklama almayı artırır daha sonra description alanında alternatif anahtar kelimeleri ekleyebilirsiniz.
Sayfalandırma Optimizasyonu
E-ticaret sitelerinin çok fazla ürün ve sayfaya sahip olması 1-2-3-4 şeklinde çok fazla sıralı sayfalandırmalara sahip olmasına neden olabilir özellikle ürünlerin kategori sayfalarında sıklıkla karşılaşılan bu sayfalandırmalar kopya sayfa ve tarama bütçesi sorunlarına neden olabilir. Çok fazla sayfalandırma yapısına sahip olmanız birbirlerine benzeyen sayfaların oluşmasına sebep olabilir bu sorun her e-ticaret sitesinin SEO sorunudur fakat bunun önüne geçebilmek için birden fazla yöntem bulunuyor en basiti bu sayfaların kendilerine canonical vermesidir.
Site Hızı Optimizasyonu
Sitenizin hızlı açılması kullanıcı ve Google botlarının siteyi taraması ve gezinmesi bakımından oldukça faydalıdır özellikle e-ticaret SEO tarafında rekabet eden bir sitenin ürün ve kategori sayfalarının core web vitals metriklerine uygun olarak hızlı açılması sitenizin Google arama sonuçlarındaki pozisyonun artışını sağlarken kullanıcı deneyimini de artırabilir.
E-ticaret sitelerinin site hızını etkileyen şey resimler ve Javascript içeren dinamik sayfalardır bu sayfalar Google botlar tarafından taranması oldukça zordur buna ek olarak bu sayfaların dizine eklenme süreçleri uzun süreler alabilir bunun önüne geçebilmek için sayfalarınızda kullanılmayan js ve css gibi kodların optimize edilmesi site hızını önemli ölçüde geliştirecektir. Ayrıca sitenizde ürünleriniz için kullandığınız görsellerin boyutlarının 100-150 mb boyutlara sahip olması hızlı yüklenmesini sağlayabilir.
Mobil Uyumluluk
Alışveriş yapmak isteyen kullanıcıların çoğunluğu mobil cihazlardan arama yapıyorlar mobil cihazlarda arama yapan kullanıcıların sitenizi ziyaret edebilmesini sağlayabilmek için sitenizin mobil uyumluluğa sahip olması gerekiyor. Mobil uyumluluğa sahip olan sitenin Google arama sonuçlarında daha fazla sıralama ve trafik alma ihtimali yüksektir buna ek olarak kullanıcıların siteniz ile daha kolay etkileşime geçerek ürünlerinizi satın almasını sağlayabilirsiniz.
İlginizi Çekebilecek Diğer SEO İçerikleri
- En İyi SEO Teknikleri
- Etsy SEO Nasıl Yapılır?
- E-E-A-T Nedir?
- Youtube SEO Nasıl Yapılır?
- Siyah Şapka SEO Nedir?
- Shopify SEO Nasıl Yapılır?