Google arama merkezi tarafından geliştirilen e-e-a-t algortima güncellemesi kullanıcılara daha iyi bilgileri sunabilmek ve daha iyi bilgi edinimi sağlayabilmek için geliştirilmiştir bu güncelleme ile birlikte Google arama sonuçlarında sıralama almak isteyen her sitenin karşılaması gereken faktörler bulunuyor.
E-E-A-T Nedir?
E-E-A-T, Sitenin Experience (Deneyim), Expertise (Uzmanlık), Authoritativeness (Yetkinlik)Âve Trustworthiness (Güvenilirlik)Âalanlarında uzmanlığını belirlemek için kullanılan bir sıralama algoritması faktörüdür.
Google arama motoru E-E-A-T faktörlerine göre siteleri değerlendirerek sitelerin yayın yaptıkları veya hizmet verdikleri konu ile ilgili otoriterliğini puanlandırarak arama motoru sonuç sayfasında sıralanmasını etkileyebilir. E-E-A-T faktörlerinde başarılı olan siteler Google arama sonuçlarında ilk sayfada sıralama alabilirler.
E-E-A-T algoritması ilk olarak 2011 yılında E-A-T olarak yayınlanmıştı bu sıralama faktörünü daha iyi geliÅŸtirebilmek için 2018 yılında Medic Update adında bir güncelleme daha yapıldı daha sonraki yıllarda 15 Aralık 2022’’de Experience (Deneyim) faktörü eklenerek bu algoritmanın kapsamı daha da fazla geniÅŸletildi.
İnternet yayıncılığının gelişmesi ve yapay zeka ile içerik üretiminin hızlanması ile Google arama sonuçlarında uzmanlar tarafından yazılmayan sağlık, finans veya kamusal alan ile ilgili önemli olan konularda yanlış veya eksik haber veya makalelerin artışı kullanıcıların bilgi alma deneyimini olumsuz etkiliyor. Deneyimsiz ve güvenilirlik bakımından şüpheli olan bu sitelerin Google arama sonuçlarında yanlış bilgiler ile sıralanmasını önleyebilmek için bu sitelerden alanlarında deneyim, uzmanlık, yetkinlik ve güvenilirlik gibi faktörlerden puan alması yani bunu sitelerinde gösterebilmeleri gerekiyor.
E-E-A-T güncellemesi sonrasında sağlık, finans, kamu ve habercilik gibi bilgi alma ve insan hayatını etkileyebilecek önemli konularda yayın yapan güvenilirliği düşük veya spam sitelerin arama sonuçlarındaki görünürlüklerinde ve sıralanmalarında düşüşler olmaya başlandı bunun en önemli sebebi bu sitelerin deneyimsiz, uzmanlık alanı olmayan ve güvenilirlik işaretlerini sitelerinde barındırmamalarıydı.
Experience (Deneyim)
Deneyim metriği, bir sitenin tamamının veya içeriğinin konusunda daha önce bilgi edinmiş ve deneyimlenmiş bir yazar tarafından yazılmış ve bu konuda derin bilgi sahibi olduğunu gösterir.
Deneyim metriği için seyahat, alışveriş, yemek tarifleri veya sağlık konuları örnek olabilir. Bu konular hakkında yazılmış bir içerik içerisinde yazar konusu alanında detaylı bilgilere ve literatüre hakim olduğunu hissettirmeli ayrıca alanında uzman olduğunu gösterebilmek için yazarın konu ile ilgili geçmişteki tecrübelerinden bahsetmesi veya profil olarak uyumlu olması gerekir.
Uzmanlık (Expertise)
Uzmanlık metriği, sitede yayınlanan içeriklerde verilen bilgilerin alanında uzman bir yazar tarafından yazılmış olmasını gerektirir. Sağlık ve finans gibi insan hayatını önemli ölçüde etkileyebilecek bilgilerin doğruluğunu ve güvenilirliğini kanıtlayabilmek için bu alanda yazılmış yazıların alanında uzman biri tarafından yazılması ve bu yazarın profili ve daha önce yaptığı çalışmalar ile ilgili kaynakların bulunması gerekir.
Sağlık veya finans sitelerinde yayınlana bilgiler insan hayatındaki düşünceleri ve kararları önemli ölçüde etkileyebilir burada temiz ve güvenilir bilgiyi sunabilmenin en kolay yöntemi bu alanlarda içerik üretenlerin ve yayınlayanların sitelerindeki yazarlarının bu alanlarda geçmiş tecrübeleri ve uzmanlıkları bulunması gerekir. Yazar yazdığı konu ve benzer konularda daha önce içerik üretmesi, eğitim seviyesi ve alanında tanınırlığı da bilginin güvenilirliği açısından oldukça önemlidir.
Uzmanlık konusunun önemli olmasının sebebi YMYL yani (Your Money Your Life) “Paranız ve hayatınız” olarak adlandırdığı arama niyeti ile iliÅŸkili konularda bilgilerin doÄŸru ve güvenilir olmasına dikkat etmesidir çünkü bu konular hakkında verilecek bilgi veya öneriler kullanıcıların hayatlarını etkileyebilir bu bilgi edinme ve hayatı olumsuz etkileyecektir.
Yetkinlik (Authoritativeness)
Yetkinlik metriği, sitenin alanında uzman olması ve ne kadar referans gösterildiği ile ilişkilidir. YMLY konuları insan hayatı için oldukça önemli olduğundan finans veya sağlık hakkında içerikler yayınlayan bir sitenin önemli kuruluşlardan veya makalelerden referans olarak gösterilmesi alanında uzman, deneyimli ve yetkinlik sahibi olduğunu gösterebilir.
Ayrıca sitenizin sadece referans gösterilmesi yetkinlik metriğini geliştirmeye yetmeyebilir bunu geliştirebilmek için sitenizde YMLY konularında bahsederken bilgilerinizi mutlaka bilimsel araştırmalara referans vererek dayandırmak kullanıcı ve arama motorları botları tarafından olumlu olacaktır.
Referans metriğini geliştirebilmek için backlink alımı akla gelebilir fakat burada konu ile ilgili kaynaklardan gerçek ve önemli makale ve araştırmalarda referans gösterilmek ve ayrıca olumlu yorumlarla sitenin desteklenmesi yetkinlik metriğini olumlu ölçüde geliştirebilir.
- Bilimsel makale veya yayınlardan referans almak veya vermek.
- Farklı mecralardan yorumlar alarak pozitif geri dönüşler sağlayın.
- Sektörünüzle alakalı başarı veya ödüllere sitede yer verin ve ödül alınan kurumlardan link isteyin.
- Yazar profilleri oluşturun, sosyal medya ve yazarın eğitim geçmişi hakkında bilgiler ekleyin.
- Markanızın tarihçesini detaylı olarak ekleyin.
Güvenilirlik (Trustworthiness)
Güvenilirlik metriği, Google arama motoru botları ve siteyi ziyaret eden kullanıcıların bilgi edinimi açısından oldukça önemlidir bunu sağlayabilmek için sitenin site dışı ve site içi SEO tarafında pek çok faktörü gerçekleştirmesi gerekiyor çünkü YMLY gibi önemli konularda yayın yapan bir sitenin güvenilirliği şüpheli olması halinde Google arama sonuçlarında sıralama alabilmesi oldukça zordur bunun için sitenin kullanıcılar tarafından bilinirliği, güvenilirliği ve sektöründe en çok ziyaret edilen siteler arasında olması güvenilir olduğunu gösterebilir.
Güvenilirlik metriğini geliştirebilmek için siteniz ile ilgili bilgilerin Google arama motoru tarafından keşfedilmesi ve içeriklerinizde bahsettiğiniz konuları destekleyecek referanslara, konu hakkında deneyim sahibi uzman yazarlara ihtiyacınız vardır.
Siteniz ile ilgili daha fazla ve referans edildiğiniz konular hakkında bilgi edinimini sağlayabilmek için sosyal medya ve backlink çalışması yürütebilirsiniz sosyal medya hesapları ile sitenizin varlık olarak görünmesini sağlarken ayrıca buralarda yaptığınız yayınlarla Google arama motoru botlarının siteniz ile ilgili daha fazla bilgi sahibi olmasını sağlayabilirsiniz.
Backlink çalışması ile güvenilirlik metriğini geliştirmek kolay gözükse de dikkat edilmesi gerekir sektör ile alakalı sitelerden ve yayınlardan referans edilmek veya tanıtım yazıları yayınlamak faydalı olabilir fakat en önemlisi konuk yazar olarak sitenizin farklı sitelerde alanı ile ilgili içerikler yazması sitenizin güvenilirlik metriğini geliştirebilir ayrıca yaptığınız çalışmalar veya ödüllerin sektörünüz ile ilgili siteler tarafından size referans linklerle gösterilmesi fayda sağlayabilir.
- Kullanıcı yorumlarını anasayfa ve önemli sayfalar altına ekleyin.
- Yorum platformlarına üye olun trustpilot, Google mybusiness, sikayetvar.com gibi platformlarda olumlu pozitif yorumlar fayda sağlar.
- Sitenizin SSL sertifikasını ve HTTPS ile açılmasını sağlayın.
- Hakkımızda, Gizlilik ve güvenlik, Çerez politikası ve iletişim sayfası gibi markanız ve siteniz ile ilgili bilgilerin bulunduğu sayfalar oluşturun.
E-E-A-T için Sitenizi Nasıl Geliştirebilirsiniz?
YMLY konularında yayın yapan siteler için E-E-A-T algoritması oldukça önemlidir ilerleyen zamanlarda sadece YMLY için değil pek çok site için çok daha etkili olacak olan bu algoritma sitelerin Google arama sonuçlarında sıralama alabilmesini önemli ölçüde etkiliyor bu yüzden her sitenin E-E-A-T faktörleri bakımından optimize edilmiş olması SEO çalışmasının başarısını olumlu ölçüde etkileyecektir.
Faydalı içerikler Oluşturun
E-E-A-T sıralama faktörü sitedeki sayfaları ve içerikleri tararken içeriğin kullanıcılara bilgi deneyimi açısından faydalı olup olmadığını ve içeriğin konusu hakkında yazarın ve sitenin otoriter olmasını analiz ederek arama sonuçlarındaki sıralanmasını etkileyebilir. Sitenizde yayınlanacak içeriklerin spam olmamasına ve konu bakımından siteniz ile alakalı içerikleri yayınlamaya dikkat etmeniz gerekiyor.
İçeriklerinizde bahsettiğiniz konuları bilimsel verilere dayandırmak ve bunlara linkler vermek fayda sağlayabilir ayrıca içeriğinizin yazarının konu bakımından uzman olması ve konu ile alakalı kişisel tercübeleri hakkında yorumlarda bulunması içeriğin bilgi derinliğini artıracaktır.
Hakkımda ve İletişim Sayfaları Oluşturun
Markanızı ilk kez ziyaret eden bir kullanıcı alışveriş veya hizmet almadan önce mutlaka markanız ile ilgili bilgilere ihtiyaç duyacaktır bu bilgiler doğrultusunda alışveriş yapabilir veya hizmet alabilir bunu sağlayabilmek için iletişim sayfası, hakkımda sayfası, tarihçe ve sitedeki gizlilik ve güvenlik politikaları gibi kullanıcıların marka hakkında bilgi almasını sağlayacak sayfalar oluşturabilirsiniz.
Kullanıcılardan Yorum ve Puan İsteyin
Markanız ile etkileşimde bulunmuş kullanıcıların deneyimleri hakkında yorum ve puanlar vermesi siteniz ile ilgili olumlu veya olumsuz bir fikir oluşturmasını sağlayabilir ayrıca bu yorum ve puanlar markanızın E-E-A-T faktörü bakımından da gelişimini artıracaktır.
Trustpilot, Google Mybusiness, Yandex haritalar, sikayetvar.com gibi yorum ve harita kaydı sitelerinden markanızın yorum ve puan alması sitenizin güvenilirliğini ve bilinirliğini artırabilir.
Backlink Çalışması Yapın
E-E-A-T sıralama faktörlerini geliştirebilmek için sektörünüz ile alakalı sitelerden referans bağlantı almak güvenilirliğinizi artırabilir buna ek olarak referans bağlantıların bulunduğu sayfalardaki içeriklerde markanız ile ilgili bilgilerin veya sektörünüz ile ilgili yaptığınız çalışmaların bulunması Google arama motorlarının siteniz ve bilinirliği bakımından önemli olabilecek haberleri keşfetmesini sağlayabilir.
İlginizi Çekebilecek Diğer SEO İçerikleri
- Sosyal Ä°mleme Nedir?
- SEO Teknikleri
- E-ticaret SEO Nasıl Yapılır?
- Semantik SEO Nedir?
- Youtube SEO Nasıl Yapılır?