Semantik SEO Nedir

Semantik SEO Nedir? Nasıl Yapılır?

SEO uzmanları siteleri Google arama motoru kurallarına uygun olarak optimize ederken farklı SEO teknikleri ve stratejileri uygularlar bunlar arasında SEO sektöründe popüler ve en güvenilir yöntem olan semantik SEO tekniği yer alır.

Semantik SEO Nedir?

Semantik SEO, Sitenin sayfalarının tek bir anahtar kelime yerine konusu ile anlamsal alakaya sahip anahtar kelimeleri hedefleyerek kullanıcılar ve arama motorları için kapsamlı sayfa oluşturularak yapılan SEO tekniğidir.

SEO uzmanları geçmişte sayfaların ve içeriklerin SEO bakımından optimize edilmesinde sadece tek bir anahtar kelimeye odaklanmaktaydı bu yöntem sayfanın bilgi ve konu bakımından derinliğini oldukça sınırladığından olası güncellemelerde ve rekabette sayfanın arama sonuçlarında pozisyonunun kaybedilmesine sebep oluyordu.

Tek bir anahtar kelime etrafında oluşturulmuş sayfa ve içerikler çok fazla anahtar kelime spamı ve kalitesiz içeriğe sebep olduğundan içerikte derinlik ve konu bakımından detaya yer veren içeriklerin arama sonuçlarında sıralama alabilmesi için Google tarafından Hummingbird algoritması geliştirildi. Hummingbird Algoritması anahtar kelime spamlarını ve kalitesiz içeriği tespit edebiliyor ve kaliteli ve anlamsal olarak konu ile alakalı anahtar kelimelerin içerikte bulunduğu sayfaları arama sonuçlarında ilk sayfaya taşıyabiliyordu.

Hummingbird algoritma güncellemesinden sonra eski SEO teknikleri terkedilmeye başlandı içeriğin alternatif anahtar kelimeler, semantik anahtar kelimeler ve uzun kuyruklu anahtar kelimelerden oluşturulduğu alt başlıkların alternatif anahtar kelime ve kullanıcıların sıkça soru sorduğu sorulara yer verilerek semantik SEO tekniği oluşmaya başlandı.

Anlamsal SEO Nedir?

Anlamsal SEO, içeriğin konusun anahtar kelime, alt başlıklar ve kelimeler bakımından uyumlu ve konunun kapsamlı olarak ele alınması anlamına gelir.

“Semantik SEO, geleceğin SEO’sudur.” – Rand Fishkin, Moz

Semantik SEO Faydaları

Web sitelerin Google ve diğer arama motoru serp sayfalarında uzun süre pozisyonlarını koruyabilmek ve anahtar kelime çeşitliliğini artırabilmek için semantik SEO tekniğini kullanmaları önemlidir bu yöntem sitenize şu faydaları sağlar:

  • Uzun kuyruklu anahtar kelimeleri kazanabilirsiniz
  • Anahtar kelime adetinizi artırabilirsiniz.
  • Arama sonuçlarındaki görünürlüğünüzü artırabilirsiniz.
  • Ortalama pozisyonunuz artabilir.
  • Featuredsnippet pozisyonlarına yükselebilirsiniz.
  • Kazandığınız pozisyonları uzun süre kaybetmez ve geliştirebilirsiniz.
  • Sitenize daha fazla dönüşüm getirebilirsiniz.

Araştırmalara göre semantik SEO faydalarını aşağıda inceleyebilirsiniz.

  • Google, arama sonuçlarında semantik anlamayı %90 oranında kullandığını açıkladı (Sagepub.com)
  • Semantik anahtar kelimelerle optimize edilmiş sayfalar, %20 daha fazla tıklama oranına sahip. (Frac.t)
  • Semantik SEO, %11 oranında daha yüksek dönüşüm oranlarına yol açıyor. (SEJ)

Semantik SEO Nasıl Yapılır?

Semantik SEO çalışması uzun ve sabır gerektiren bir süreci barındırır bu süreç içerisinde kullanıcı deneyimi, dil bilimi, coğrafya, anahtar kelime araştırması ve Google algoritma patentleri hakkında bilgi sahibi olmanız önerilir. Semantik SEO çalışmasındaki süreçleri aşağıda inceleyebilirsiniz.

Anahtar Kelime Analizi

Anahtar kelimeler sayfaların ve içeriklerin anlattığı konuyu ve hedeflediği anahtar kelimedeki pozisyonu Google arama motorlarına anlatabilmek için kullanılırlar fakat semantik SEO çalışması için anahtar kelime analizi yaparken tek bir anahtar kelime değil ilgili ve konuyu destekleyebilecek anahtar kelimelerin araştırılması önerilir.

Semantik SEO çalışmasını örneklendirmek için bir sigorta acentesi sitesini ele alabiliriz. Sitenin “Doğum Sigortası” sayfasının semantik SEO bakımından anahtar kelime, alt başlıklar ve semantik kelimeler tarafından optimize edilecek şekilde araştırma yapalım.

Bir ürün sayfası olan “Doğum Sigortası” sayfası için ana anahtar kelimemiz doğum sigortasıdır fakat insanlar semantiktir ve herkes doğum için sigorta ararken “Doğum Sigortası” şeklinde aramaz “Gebe sigortası, hamilelik sigortası, hamileyken doğum sigortası” gibi pek çok farklı anahtar kelime alternatifinde arama yapabilirler bu anahtar kelimeler sayfanızın farklı alternatiflerde sıralama almasını sağlar bu anahtar kelime örnekler daha detaylandırılabilir fakat konudan uzaklaştırılmaması önemlidir.

Alternatif anahtar kelimelerden sonra konunuzun derinliğini kanıtlayacak anahtar kelimelere sıra geldi bu e-e-a-t faktörü açısından da oldukça önemlidir “Doğum Sigortası” alanında uzman olduğunu iddia eden bir sigorta acentesinin ürün sayfasında değineceği konularda kullandığı kelimeler onun uzmanlığını konuya hakimliğini gösterir. Eğer doğum sigortası sayfasının bir içeriğini okuyorsanız “Hastane, Yenidoğan, Bebek, Sağlık Güvencesi, Doğum, Anne, Doğumhane, Kadın doğum” gibi içeriği destekleyici anahtar kelimeleri bulundurmak oldukça önemlidir bu örnekler artabilir fakat konuya hakimiyetinizi açıkça gösterebilir.

Anahtar kelimelerin seçimi sırasında konunuzun sınırlarına dikkat edin ve konuda hakim olmaya çalışırken çok uzun ve okunabilirlikten uzak bir içerik oluşturmamaya dikkat etmenizi tavsiye ederim.

Ayrıca anahtar kelime araştırmasında sayfanın tek bir anahtar kelime için değil birden fazla anahtar kelime araştırmasını hedeflerken bu çeşitli anahtar kelimelerin sayfa ile arama niyeti bakımından uyumlu olup olmamasına mutlaka dikkat edilmesi gerekir.

Alt Başlıkların Analizi

Alt başlıklar içeriğinizin okunabilirliğini ve Google arama botlarının içeriklerin hangi konuları barındırdığı ve detayları hakkında bilgi almasını sağlar. Semantik SEO için alt başlık araştırması yaparken kullanıcıların sorduğu soruları onların bilgi edinme deneyimlerine fayda sağlayacak şekilde sayfaya yerleştirmek önemlidir.

Alt başlık araştırmasında da yine yukarıda olduğu gibi “Doğum Sigortası” ürün sayfasından örnekler vermeye devam edelim.

“Doğum Sigortası” ürün veya blog sayfasının içerik yapısını oluşturuyorsunuz burada başlıkları belirlerken kullanıcıların sıkça sorduğu soruları bulundurmanız siteye uzun kuyruklu anahtar kelime kazandırırken kullanıcıların sorgular üzerinden sitenizi ziyaret etmenizi sağlayabilir.

Peki bunlar nasıl sorgular olmalı? doğum sigortası sayfası için bir alt başlık araştırması yaptığım da kullanıcıların Nedir? Nasıl Yapılır? İptal Edilebilir mi? Şartları Nelerdir? Ne İşe Yarar? ve Ek Teminatları Nelerdir? gibi uzun kuyruklu sorguları sıkça sorduğunu tespit ettim bu sorguları kullanıcılar için doğru ve alternatif anahtar kelimeler ile optimize edip cevapladığınız da arama sonuçlarında bu aramaları yapan kullanıcıların sitenizi ziyaret etmesini sağlayabilirsiniz.

Yukarıda kullanıcıların en sık sorduğu sorguları içeriğinize eklediğinizi düşünelim bunlar içeriğinizin ana gövdesini oluşturan kullanıcıların çok detaya girmediği uzun kuyruklu sorgulardır fakat biraz daha detaylı sorguları elde edebilmek için Google arama motorunun “Kullanıcılar Bunları da Sordu” bölümünden faydalanabiliriz. Bu bölüm kullanıcıların sorduğu sorgulara yer verir bu sorgular farklı kelime varyasyonları ve konuları içerisinden barındıracağından içeriğinizde bulundurmanız mutlaka sitenize trafik ve pozisyon kazandırabilir.

Alt başlıklar içeriğin okunabilirliğini artırmak için kullanıldığını tekrar hatırlatmak istiyorum alt başlıklarla doldurup içeriğinizi kapsamlı yapmak üzereyken çok uzun bir içeriğe sahip olmanız konunuzdan uzaklaşmanıza sebep olabilir mutlaka anahtar kelime ve başlıkları içeriğe eklemeden önce Google gizli penceresinden bir arama yapmanızı ve belirlediğiniz konunuz ile arama niyetinin uyuşup uyuşmadığını kontrol edin çünkü bazı sorguları Google ayrı bir içerik konusu olarak görebilir ve içeriğinizde olmasını spam veya kullanıcı için deneyimsiz olarak algılayabilir.

SEO Uyumlu İçerik

SEO uyumlu içerikler SEO çalışmasının en önemli parçasıdır Google arama botları sayfadaki içeriklerde bulunan kelime, alt başlık ve meta verileri tarayarak bilgi edinirler bu yüzden semantik SEO çalışması içinde SEO uyumlu içerik kaliteli ve alanında uzmanlar tarafından yazılması tavsiye edilir.

Semantik SEO için SEO uyumlu içerik oluştururken bir içerik stratejisine sahip olmanızı tavsiye ediyorum çünkü önceden planladığınız bir içerik stratejisi içeriklerinizi yayına aldığınız da Google tarafından sitenin düzenli taranmasını ve sayfaların birbirleri ile uyumlu olarak ilerlemesini sağlayabilir.

Sayfalarınız için anlamsa SEO bakımından içerik oluştururken bu içeriklerin “Pillar Content” yani sütun içerik mantığında olmasını tavsiye ediyorum tıpkı anahtar kelime araştırmasındaki gibi tüm konuları içerisinden barındıran anlamsal olarak uyumlu ve okunabilirliği kolay içerikler oluşturmak içeriğinizin kalitesini arttırır ayrıca tüm bilgileri içerisinde barındıran bir içerik parçalara ayrılmış içerik konularına göre çok daha otoriterdir.

Sütun içerik stratejisi oluştururken bir konuyla ilgili tüm anahtar kelime ve alt başlıkları içeriğe doldurmak hatasına düşmemelisiniz burada arama niyeti ve kullanıcıların konu ile ilgili aramadaki beklentileri size yol gösterecektir. Konu ile ilgili başlık ve kelimeleri belirlerken arama niyetine ve rakiplerinize mutlaka bakmanızı tavsiye ediyorum.

İç Linkleme

Anlamsal SEO odaklı oluşturulmuş bir sayfa için iç linkleme çalışması oluştururken sayfanın alakalı olacağı sayfalar ile linklerle bağlanması bu sayfaların birbirlerine otorite aktarması ve Google arama motoruna bu konunun alanında otoriter olduğunu gösterebilirken kullanıcılara ilgili konular hakkında bilgi edinmelerini sağlayabilir buda site içerisinde gezinmeyi sağlar.

Yine “doğum sigortası” örneğinden ilerlemeye devam ediyorum. “Doğum sigortası” ile ilgili bir içeriğiniz var ve bu içerik içerisinde “Bebek Sigortası” veya “XYZ Sigorta Doğum Paketi” şeklinde kelimeleri kullanıp bir şeylerden bahsediyorsunuz ve bu konular hakkında oluşturduğunuz sayfalar varsa buralara link vererek kullanıcıların bu konular hakkında bilgi almasını ana konusu doğum sigortası olan bir konunun yan konuları alanında da otoriter olduğunuzu Google arama motoru botlarına gösterebilirsiniz.

İç linkleme çalışması sırasında anchortextlerin doğru belirlenmesi oldukça önemlidir ilgili sayfalara link verirken “Buradan, Tıklayın” gibi eski ve faydasız yöntemler yerine hedeflediğiniz anahtar kelimeye doğrudan link vermeniz SEO açısından çok daha faydalıdır.

Şema İşaretlemesi

Şema işaretlemeleri, Google arama motoru botlarının sayfa ile ilgili daha fazla bilgi alabilmesi ve sayfanın arama niyetine uygun olduğu arama sonuç sayfasına uygun olarak gösterilmesi için uygulanır. Semantik SEO söz konusu olduğunda şema işaretlemesi sayfalar için vazgeçilmezdir çünkü konu ile anlamsal olarak şema işaretlemelerinin kullanımı da oldukça önemlidir.

Sitenize schema.org ve Google zengin test sonuçları sayfası üzerinden hazır şemalar oluşturabilirsiniz fakat bunlar sitenizin pozisyon ve görünürlük performansını çok etkileyemez bunu artırabilmek için sitenizin markanızın veya sektörünüzün ilgili olduğu şema tiplerini kullanmanızı tavsiye ederim.

Schema.org sitesine giriş yaptığınız da marklara ve sayfalara uygun olarak özelleştirilebilir örnek olarak pek çok farklı şema tiplerini bulabilirsiniz. Otelcilik, Otomotiv, İnşaat, Sigorta ve Restoran gibi pek çok farklı sektöre uygun şema tipleri kullanabilirken sayfalarınız içinde FAQ, contact, ürün ve yemek tarifi farklı şema tiplerini kullanabilirsiniz.

Şema işaretlemeleri içerisinde “entity” kullanmak Google arama motoruna sitenizin veya anlattığınız konunun Google bilgi grafiği içerisinde hangi konuya işaret ettiğini veriler ile gösterebilmeyi sağlar. Bu konu için çok daha fazla teknik SEO bilgisine sahip olmak gerekebilir fakat entity eklemek ve sitenizi bir entity haline oluşturmak için entity SEO alanında uzmanlaşmış olmanız gerekir.

İlginizi Çekebilecek diğer SEO İçerikleri

 

error:İçerik Korunmaktadır.