Siyah Şapka SEO Nedir?

Siyah Şapka SEO Nedir? Nasıl Yapılır?

Google organik arama sonuçlarında ilk sayfaya çıkabilmek için pek çok farklı yöntem kullanılıyor bunlar arasında black hat SEO geçmişte sık kullanılan bir yöntemdir. Günümüze geldiğimizde Google bunun önüne geçebilmek için sürekli yeni patentlerle algoritmasını geliştirip güçlendirmeye çalışmaya devam ediyor.

Siyah Şapka SEO Nedir?

Siyah şapka SEO (Black Hat SEO), sitenin Google arama sonuçlarında sıralama alması için Google arama yönergelerine aykırı olan etik olmayan yöntemler uygulayarak yapılan SEO çalışması tekniğidir.

Black hat SEO, Google arama sonuçlarında hızlı sıralama almanızı ve trafik elde etmenizi sağlayabilen bir yöntem olarak bilinir fakat bu çalışmanın sonucunda elde edilen pozisyonda uzun süre kalmak çok zordur çünkü Google bu tekniği algoritmayı ve kullanıcı deneyimini manipüle etmek için yapan siteleri tespit ettiğinde Google algoritmaları tarafından cezalandırılır.

Siyah şapkalı SEO teknikleri günümüzde daha az olarak uygulanmaktadır çünkü Google algoritmaları bu teknikleri çok hızlı bir şekilde tespit edip ağır bir şekilde cezalandırdığı için SEO uzmanları bu teknikleri kullanmak yerine beyaz şapka SEO olarak adlandırılan Google arama yönergelerine uygun şekilde yapılan SEO tekniği tercih edilmektedir.

Siyah Şapka SEO Teknikleri Nelerdir?

Siyah Şapka SEO teknikleri Google algoritmasının güçlenmesiyle eskiden olduğu kadar etkisi bulunmamaktadır fakat bu yöntemler yine de kullanılmaya devam etse de ne olursa olsun SEO tekniği olarak önerilmemektedir çünkü bu tekniğin kısa vadede size kazandırdığı trafik ve müşteri sitenize uzun vadede cezalar vererek hepsini kaybetmenize sebep olabilir. Bu yüzden SEO çalışması yaparken uzak durmanız gereken black hat SEO tekniklerini aşağıda inceleyebilirsiniz.

Gizli Metin

Gizli metin tekniği, kullanıcı deneyimini zarar vermez fakat Google algoritmasını manipüle edebilmek için sayfanın arka plan rengi ile içeriği bazı kısımları aynı renk olarak ayarlanır burada içeriğe mümkün olduğunda daha fazla anahtar kelime ekleyerek arama sonuçlarında sıralama almak hedeflenir. Gizli metin tekniği 1996 ila 2002 yılları arasında Google algoritmasını en çok manipüle eden yöntemlerden birisiydi bu yöntem Google algoritmasının gelişmesi ve yapay zekanın yardımıyla artık etkili değil.

Gizli metin yöntemine engel olabilmek için Google algoritmasını geliştirmeye devam etti bu tekniğe karşı olarak “Systems and methods for detecting hidden text and hidden links” patent aldı.

Bir sistem, bir grup öğe içeren bir belgedeki gizli öğeleri algılar. Sistem, belgedeki öğelerin her birini tanımlayabilir ve belgenin yapısal bir temsilini oluşturabilir.

Ziyaretçi Defteri Spamı

Ziyaretçi defteri tekniği günümüzdeki internet dünyasına yabancı gelebilir fakat web 2.0 döneminde black hat SEO uzmanları için Google algoritmasını manipüle etmenin en sık uygulanan yöntemiydi. Ziyaretçi defteri, backlink alabilmek ve spam yorum yapmak için kullanılırdı. Backlink yönteminin en etkili olduğu dönemlerde otoritesi yüksek olan sitelerin yorum bölümlerinden alınan backlinkler hızlı bir şekilde arama sonuçlarında yükselmeyi sağlardı.

1998-2000 yıllarından kalma güncel olmayan web sitelerde veya eski web sitelerin bu yıllardan kalan eski sayfalarını ziyaret ederseniz eğer yorumlar bölümü hala aktifse bu tarz yorumlarla karşılaşabilirsiniz.

Meta Keywords Spam

Meta keywors, sayfanın anlattığı konu ile ilgili anahtar kelimeleri Google algoritmasına bildirmeyi sağlıyordu fakat bu yöntem doğru bir şekilde kullanılmak yerine direkt olarak Google algoritmasını manipüle etmek için 10-20 den fazla anahtar kelime ekleyerek algoritma manipüle ediliyordu.

Ek olarak html düzenleme alanında sırasında satır içi yorumlar alanında Google arama botlarının bunlardan etkilenebileceğinin düşünülüp bu alanlarıda anahtar kelime içeren yorumlarında doldurulduğu bilinmektedir. But teknik yine Google algoritmasının zayıf olduğu 2001-2002 yılları arasında kullanılmaktaydı.

Yönlendirme Zincirleri

Yönlendirme zincirleri, anahtar kelime kullanarak eriştikleri sayfalara tıkladıklarında arama niyetinin tam tersi sayfalar ile karşılaması olarak adlandırılabilir. Örnek olarak bir kullanıcının alışveriş yapma niyetiyle çanta aradığını düşünelim karşısına çıkan domain otoritesi yüksek olan bir sayfaya tıkladığında 301 yönlendirmesi ile bir bahis veya xyz adlı siteye yönlendirilebilir.

Yukarıda bahsettiğimiz bu tarz durumlar domain otoritesi yüksek olan sitenin hacklenmesinden kaynaklı veya rekabeti düşük olan bu kelimenin arama sonuç sayfasının manipüle edilmesi durumunda karşımıza çıkabilir.

Kopya veya Düşük Kaliteli İçerik

Google algoritmaları geçmişte çok kolay bir şekilde manipüle edilebilmekteydi bu yüzden hızlı bir şekilde arama sonuçlarında ilk sayfaya çıkmak daha kolay olduğundan bazı emek hırsızlığı yapan web siteleri gerçek yazarlar tarafından oluşturulmuş içerikleri direkt olarak kopyalayıp kendi sitelerinde hızlıca index ve backlink yöntemi ile sıralama almayı sağlıyorlardı.

Yukarıda bahsettiğimiz teknik 2011 yılında Google Panda algoritma güncellemesi ile cezalandırılarak son buldu artık yayınlanan içeriğin kopya olup olmadığını daha iyi anlayan algoritmalar sayesinde Google algoritması bu manipülasyon tekniğinin önüne geçebildi.

Şema İşaretlemesi Manipülasyonu

Şema işaretlemesi manipülasyonu sayfanızda bulunan bilgilerin dışına çıkılarak farklı bilgiler ekleyerek Google algoritmasının gördüğü ile kullanıcının deneyimlediği bilgilerin farklı olmasının manipülasyona dönüşmesine sebep olabilir burada dikkat edilmesi gereken en önemli şey sitenizdeki varlıklar üzerinde manipülasyondan mutlaka kaçınılmasıdır.

Açılış Sayfası Manipülasyonu

Açılış sayfası manipülasyonu, bir anahtar kelimenin farklı varyasyonları için oluşturulmuş sayfaların ana anahtar kelime sayfasına yönlendirilmesi ve bu sayfaların index alması halinde kelime öbeğinin bulunduğu sayfaya ziyaretin sağlanması hedeflenir. Bu karmaşık fakat kurnazca bir SEO yöntemi olarak bilinsede günümüzde işe yaramıyor çünkü sütun içerik mantığında bir SEO stratejisi Google algoritmaları tarafından daha faydalı ve doğru karşılanıyor.

Makale Kopyalama

Makale kopyalama tekniği aslında ufak değişiklikler yapılmış bir versiyon olarak uygulanıyor. Otoriter rakiplerin makaleleri kopyalanarak bazı önemsiz bölümlere anahtar kelime ve başlıklar değiştirilerek aslında aynı içeriğin çok benzeri oluşturularak arama sonuçlarında sıralama almaya çalışır. Burada Google algoritmasının kopya içeriği tespit edememesinden faydalanılıyordu fakat Google panda güncellemesi ile bu sorun son buldu.

Yoğun Anahtar Kelime

İçerikler oluşturulurken anahtar kelimelerden oluşması Google örümceklerinin siteyi ve sayfanın amacını anlayabilmesi için çok önemlidir fakat geçmişte bu durum manipülasyona çok açık olduğunda içeriğin ilk sayfaya çıkabilmesi için tamamen anahtar kelimelerden ve bu kelimelerin durmadan tekrarı niteliğinde cümlelerden oluşmuş sayfa yapıları kullanılmaktaydı.

Organik Trafik Botları

Organik trafik botları halen günümüzde de yaygın olarak kullanılmaktadır bu tekniğin Google algoritmasını manipüle etmek değil daha çok kötü niyetli SEO uzmanı veya ajansların sayfaya kazandıracaklarını iddia ettiği rakamlara hızlıca ulaşabilmek için kullanmaktadır.

Neden Siyah Şapka SEO Tekniğinden Uzak Durmalısınız?

Siyah şapka SEO tekniği uygulayarak yapacağınız SEO çalışmaları sitenizin hızlı bir şekilde arama sonuçlarında sıralama almasını sağlayabilir fakat bu tekniğin bir sonucu olarak Google algoritmaları tarafından hızlıca tespit edilerek sitenizin cezalandırılması ile karşılaşabilirsiniz bu tekniği uygulamanız sonucunda sonuçlarını daha iyi anlamak için aşağıda yer alan maddeleri inceleyebilirsiniz.

  • Hızlı kazanacağınız pozisyonu kalıcı olarak kaybedebilirsiniz.
  • Sitenizin toplam anahtar kelime adetinde düşüşler yaşayabilirsiniz.
  • Siteniz Google algoritması tarafından cezalandırılması halinde bir daha index almanız zorlaşabilir.
  • Siteniz cezalandırılması uzun süreceğinden trafik ve müşterilerinizi birden kaybedebilirsiniz.
  • Spam backlinkler için ödeyeceğiniz yüksek ücretlerden dolayı maddi olarak zarar edebilirsiniz.
  • Uyguladığınız black hat SEO yönteminin büyüklüğüne göre Google tarafından yasaklanmanızın kalıcı olması yüksek olabilir.
  • Kullanıcıları manipüle etmeniz halinde marka bilinirliği oluşmasına veya marka bilinirliğinin olumsuz anlamda etkilenmesine sebep olabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer SEO İçerikleri

 

error:İçerik Korunmaktadır.