İndeksleme Nedir? Nasıl Yapılır?

İndeksleme Nedir?

İndeksleme Nedir?

İndeksleme, Google arama botlarının ziyaret ettiği sitelerin sayfalarından aldığı sinyaller doğrultusunda arama sonuç sayfalarına eklenmesine indexleme denir.

Arama botları arama sonuç sayfasına siteleri eklerken bir dizin oluşturur bu dizinin oluşturulmasında Google tarafından geliştirilmiş yapay zekaya dayalı algoritmalar örneği rank brain algoritması kullanıcının ve sitelerin alakalı olabilmesini sağlayacak bir serp sayfası oluşturur bu sayfa arama botları tarafından taranmış ve dizine eklenmiş sitelerden oluşur.

İndeksleme işlemi ilk önce google arama botlarının siteyi ziyaret etmesi ile başlar öncelikle robots.txt dosyası ziyaret edilir buradan site ile ilgili verilmiş yönergelere göre site taranır bu dosya içerisinde yer alan site haritası ile sitenin son güncellenmiş ve diğer sayfaları taranır ve bu sayfalardan kaliteli ve arama sonuç sayfası için faydalı sinyal verenler dizine eklenir.

Google İndeksleme için Ne Gerekir?

Google arama botlarının siteyi indekslemesi için sitenin kod yapısında ve içeriğinin Google arama kılavuzuna uygun olarak optimize edilmesi gerekir aşağıda yer alan

  • HTML kod içerisinde sayfanın “İndex” olarak yayınlandığına dikkat edin.
  • Robots.txt dosyasından sitenin arama botları tarafından taranabilir olarak ayarlandığına dikkat edin.
  • Robots.txt dosyasına site haritasının eklenmiş olduğundan emin olun.
  • İndekslenmesini istediğiniz sayfanın robots.txt dosyasından engellenmediğinden emin olun.
  • İndekslenecek sayfanın kopya veya benzer bir sayfa olmadığından emin olun.
  • İndekslenecek sayfanın özgün ve kaliteli bir içeriğe sahip olduğundan emin olun.
  • İndekslenmesini istediğiniz sayfanın otoriter ve alakalı sayfalardan iç link almasını sağlayın.
  • Sitenin core web vitals metriklerine uygun site hızına sahip olmasını sağlayın.

Google İndeksleme Nasıl Yapılır?

Google arama botları siteleri tarayıp dizine ekleyebilmesi için sitenin sahip olması gereken özellikler bulunur bunlar olmadığı taktirde sitenin taranabilmesi ve dizine eklenmesi oldukça zordur fakat bazı manuel yöntemler ile sitenin sayfalarının dizine eklenebilmesi de mümkündür.

Google gibi getir ile İndeksleme

Google arama botları siteyi ziyaret edebilir ve indeksleyebilir fakat bazı durumlarda bu indeksleme gerçekleşmediği veya indeksten kalkan sayfalar olabilir böyle durumlarda en basit yöntem “Google gibi getir” yöntemini kullanmaktır. Google gibi getir için google search console aracını kullanabilirsiniz.

  • Google search console giriş yapın.
  • Yukarıda yer alan arama kutucuğu içerisine indeklenmesini istediğiniz sayfayı ekleyin.
  • “URL Google’da mevcut değil” uyarısı alırsanız açılan sayfanın sağ köşesinde yer alan “Dizine Eklenmesini İste” seçeneğine tıklayarak indeksleme talebi oluşturabilirsiniz.
  • Ek olarak burada açılan sayfadan indeksleme ile ilgili sorunları ve arama botlarının sayfayı nasıl gördüğünü görüntüleyebilirsiniz.

Site İçi Linkleme ile İndeksleme

Google arama botları siteyi tararken sayfalarda yer alan iç linklemeler ile sayfaları keşfedebilir ve bu sayfaları tarayarak dizine eklenmesini sağlayabilirsiniz bunun için sitenizin en çok ziyaret alan otoriter sayfasından alakalı olabilecek fakat indekslenmememiş sayfaya iç link verirseniz Google arama botları bu sayfaları ziyaret ettiğinde bu sayfayıda tarayarak indeksleme yapabilirler.

Ayrıca indeksleme yapabilmek için sitenin önemli bölümleri olan footer bölümüne önemli olan sayfa veya kategorileri eklerseniz Google anasayfayı her ziyaret ettiğinde safyanızın tekrar taranmasını ve dizine eklenmesini sağlayabilirsiniz.

Backlink ile İndeksleme

Backlink çalışması çoğunlukla arama sonuçlarında pozisyon artışı yöntemi olarak bilinse de indeksleme yöntemi olarak da kullanılır bu yöntem de Google arama botları backlink alınmış sayfayı ziyaret ettiğinde aslında o sayfanın size verdiği link üzerinden sizin sitenizi de ziyaret ederek sayfanızın indekslenmesini sağlayabilir.

Tarihi Güncelle ve Yeniden Yayınla

İndeksleme ile ilgili diğer bir yöntem ise içeriğin veya sayfanın tarihinin güncellenerek yeniden yayınlanmasıdır bu eğer içeriğinizde yer alan bilginin güncel olduğundan eminseniz işe yarayan bir yöntemdir tarihi güncelleyerek yeniden yayınlamanız halinde indekslenme olasılığınız oldukça yüksektir fakat hala indeks almıyorsanız mutlaka içeriğinizi güncelleyin.

Site Hızını Geliştirin

Site hızı kullanıcı deneyimi ve arama botlarının siteyi tarayarak indeksleyebilmesi için önemlidir eğer siteniz hızlıysa arama botları sitenizi daha kolay tarayarak sayfaları indeksleyebilir bunun için Google tarafından geliştirilmiş olan core web vitals metriklerini mutlaka inceleyerek site hızını geliştirebilirsiniz ve indekslenmesini istediğiniz sayfaların hızının arttırılmasını sağlayabilirisniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer SEO İçerikleri

 

error:İçerik Korunmaktadır.