SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır?

SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır?

SEO Uyumlu İçerik Nedir?

SEO uyumlu içerik, SEO uzmanı yazarlar tarafından özgün bir şekilde yazılıp anahtar kelime ve başlık ile oluşturulması veya optimize edilmesidir.

SEO uyumlu makale sitenin Google arama sonuçlarında ilk sayfaya çıkmasını sağlarken içeriği okuyan kullanıcı için olumlu bir deneyim yaratması gerekmektedir bunun için iyi bir yazar ve iyi bir SEO analizinin olması gerekiyor.

Google algoritmaları özgün ve kullanıcı deneyimine önem veren içeriklere arama sonuçlarında daha fazla ilk sayfada yer verdiğinden içeriğin kullanıcıya doğru bilgiyi hızlı ve akıcı bir şekilde vermesini önemser bunun için SEO uyumlu makalelerin akıcı bir anlatıma sahip olması oldukça önemlidir.

SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır?

Anahtar Kelime Araştırması

SEO uyumlu makalenin arama sonuçlarında sıralama alabilmesi için pek çok faktör bulunur bunlar arasında ilk sırada doğru ve alakalı anahtar kelimelerin içerik içerisinde bulunması en önemlisidir bunun için pek çok farklı anahtar kelime araştırması için araçlar bulunur bu araçlar ile konu ile alakalı anahtar kelimeler elde edilir.

Anahtar kelime araştırması yapılırken içeriğin hangi konuyu içerdiği ve eklenecek anahtar kelimelerin arama niyeti ile içeriğin uyuşması oldukça önemlidir bunun için anahtar kelime eklerken konuyu kapsayan tüm anahtar kelimeleri eklemek SEO uyumlu içerik performansını olumsuz etkileyebilir.

Anahtar kelime araştırması için Semrush, Ahrefs ve Google keyword planner en çok tercih edilen anahtar kelime araçları arasında ilk sırada yer alıyor bu araçlar sayesinde anahtar kelimelerin aranma hacmi, arama niyeti, cpc ve rekabet zorluğu hakkında pek çok bilgi alabilmenizin yanında bu anahtar kelimelerin arandığı konumları da görüntüleyebilirsiniz. Bu araçlardan elde edeceğiniz anahtar kelimeleri içerik içerisinde mutlaka kullanmanız gereklidir anahtar kelimelerin semantik ve uzun kuyruklu versiyonlarını da içerik içerisinde kullanmak içeriğin daha fazla kullanıcıya ulaşmasına ve daha fazla trafik kazanmasını sağlayabilir.

Başlıkların Uyumu

SEO uyumlu makale yapısını oluştururken içeriğinizin kullanıcı için faydalı olacak başlıkları içerdiğinden ve bu başlıkların önem sırasına uygun olarak sıralandığından mutlaka dikkat etmeniz gerekiyor.

Başlıklar içeriğinizin konusunun derinliğini belirler bu yüzden içeriğinizdeki konuları başlıklara bölerseniz içeriğinizin okunabilirliğini daha fazla artırabilirsiniz bunun için seçtiğiniz konu hakkında içerik yazmadan önce anahtar kelime araştırması yaparken elde edeceğiniz bazı uzun kuyruklu anahtar kelimeleri eğer bir alt konuyu içeriyorsa alt başlık olarak değerlendirebilirsiniz ayrıca Google arama sonuçlarında yer alan “People Also Ask” kısmında yer alan sorguları da başlığa dönüştürebilirsiniz.

İçeriğinizin başlıklarını heading etiketlerinin kurallarına dikkat ederek oluşturmaya dikkat edin H1 ile başlayıp H6 ya kadar sıralı şekilde başlıkları kullanmalısınız ayrıca bu başlıkların anahtar kelime içermesi ve anahtar kelimenin farklı varyasyona sahip hallerinin de kullanılmasını sağlayın.

SEO Uyumlu URL

SEO uyumlu URL içeriğin Google arama botları tarafından ne anlattığını ve neyi hedeflediğini anlayabilmesi için oldukça önemlidir bunun için içeriğin ana konusu ve aranma niyeti iyi tespit edilmeli ve URL yapısı  içerisinde bu anahtar kelimelere yer verilerek bir düzenleme gerçekleştirilmelidir.

URL yapısı belirlenirken anahtar kelime içerisinde bulunmalı, 70 karakterden uzun olmamalı, Türkçe karakterler kullanılmamalı, alt çizgi veya rakamlar kullanılmamalıdır.

İçerik Uzunluğu ve Kelime Oranı

SEO uyumlu bir içeriğin uzunluğu konu ve kullanıcı bakımından oldukça önemlidir günümüzde SEO uyumlu içeriklerin çok uzun ve anlamsız kelime döngülerinden ibaret olması okunabilirliği oldukça olumsuz etkiliyor ve günümüz arama sonuçlarında çok uzun içeriklere değil daha akıcı ve kısa içeriklere yer veriliyor.

İçeriğinizin uzunluğunu belirlerken konunun derinliğine dikkat edin eğer çok derin ve uzun bir içerik haline geliyorsa mesela 1500 kelimeyi geçiyorsa bu alt konulara farklı bir içerik oluşturmayı deneyebilirsiniz çünkü bir içeriği eğer alt konuları çok uzun olduğunda parçalara bölmek okunabilirlik ve konudan kopmamak adına faydalı olabilir.

İçerikte anahtar kelime kullanmak arama sonuçlarında sıralama alma ve konunun ne ile ilgili olduğunu arama motorlarına anlatabilmek için oldukça önemlidir fakat içerik içerisinde anahtar kelime kullanımını çok abartmamak gerekir 7-8 kere ana anahtar kelimenin 1000 kelimelik bir içerikte kullanılması oldukça normaldir fakat anahtar kelimelerin alternatiflerini veya uzun kuyruklularını kullanırsanız herhangi bir spam ile karşılaşmazsınız.

Fotoğraf ve Video Ekleyin

SEO uyumlu makale için fotoğraf ve video kullanımı içeriğin okunabilrilğini arttırırken arama sonuçlarında sıralama almasını kolaylaştırabiliyor fakat günümüzde Google arama sonuçlarını bu şekilde manipüle eden fotoğraf ve video ile doldurulmuş içeriklerin arama sonuçlarında sıralanması zordur bunun için içeriğe eklenecek fotoğraf ve video gibi zengin ögelerin içeriğin konusu ile alakalı ve okuyucuya faydalı olması önemlidir.

İçeriğe eklenecek olan fotoğrafların stok görsel olmaması içeriğinizin kalitesini ve orijinalliğini arttırır ek olarak bu görsellerin alt text metinlerinde konunun anahtar kelimesini eklemek görsel arama sonuçlarında sıralama almanızı sağlayabilir.

Kaynak ve Doğru Bilgi Kullanın

Bir konu hakkında okurlarınıza bilgi verirken bu bilgilerin kaynağını belirtmek ve bunları doğru bir kaynağa dayandırmak konu hakkındaki bilginin güvenilirliğini ve sorgulanabilirliğini arttırır bunun için mutlaka içeriğinizde bahsettiğiniz kesin konular için bir kaynağa sahip olun ayrıca içeriğinizde detaylı bilgiler vermek özellikle bunları bir istatistiğe veriye dayandırmak içeriğinizi daha değerli kılacaktır.

Arama Niyetine Uygun İçerikler Oluşturun

SEO uyumlu içerik yazarı yazdığı konunun anahtar kelimelerinin arama niyetine uygun bir içerik oluşturması arama sonuçlarında daha kolay dizine eklenmesine ve içeriği ziyaret eden kullanıcıların içeriği okuması ve etkileşime geçmesini kolaylaştırabilir. Kullanıcılar her anahtar kelimeyi bir arama niyeti ile arar bunlar alışveriş, gezinme ve bilgi alma gibi kategorilere ayrılır içeriğinizi oluştururken kullanıcının bu anahtar kelimeyi ne için aradığını göz önünde bulundurun ve ona göre içerik oluşturun.

İç Linkleme ile İçeriğinizi Güçlendirin

İç linkleme çalışması SEO içerik yazarının görevi değildir fakat iç linkleme yapılacak olan kelimeleri içerik içerisinde kullanabilmesi daha sonrasında SEO uzmanı için iç linkleme çalışmasında kolaylık sağlayabileceği gibi konuyla alakalı olacak kelimelerin içerikte bulunması içeriğin kalitesini gösterir.

İçeriğinize yapacağınız iç linklemeleri doğru anchortext yapıları ile eşleştiğine ve hedef anahtar kelimeye link verdiğinize dikkat edin ayrıca sitenizde yaptığınız iç linklemelerin nofollow değil dofollow özellikli olmasını sağlarsanız sayfalar arası PR aktarımını sağlarsınız. İç linkleme sadece SEO açısından değil kullanıcıların ilgilendiği bir içeriğin farklı ve ilgili konuları hakkındaki makaleleri okumasını yani site içerisinde gezinmesini sağlayabilir.

İçeriğinizi Featured Snippet için Optimize Edin

Featured snippet özelliği Google arama sonuçlarında “sıfırıncı” pozisyon olarak adlandırılan bir bölümdür bu kısım kullanıcılar bir sorguyu aradığında büyük bir alan halinde açılarak kullanıcılara sorgunun cevabını karşılayan önemli bir bölüm olarak gözükür. İçeriğinizin featured snippet olması daha fazla görünürlük ve tıklama almasını sağlayabilir bunun için içeriğinizin sorguya dayalı olan kısımlarını optimize etmeniz gerekiyor. İçeriğinizde “Nedir? Nasıl Yapılır?” gibi başlıkların açıklama kısımlarında cevaplarken çok uzun olmamasına ve içerisinde anahtar kelimenin geçmesine dikkat edin.

Ayrıca içeriğinizin Google arama sonuçlarında farklı özelliklerle gözükebilmesi için mutlaka şema işaretlemelerinden faydalanmalısınız. Şema işaretlemeleri Google arama motoruna sayfanın barındırdığı içeriğin konusu türü ve yazarı hakkında pek çok bilgi sağlayabileceğinden dolayı çok daha hızlı indeks alabilir ve ilk sayfaya çıkabilir.

Meta Title ve Description Ekleyin

Meta title ve descrption etiketleri içeriğin ana konusunun Google arama motoru ve kullanıcıların anlayabilmesi için oldukça önemlidir bu bölüm içerisinde 1-2 kere kullanılacak anahtar kelimeleri içeriğin konusu ile alakalı arama sonuç sayfasında indeks almasını sağlayabilir ayrıca Google arama sonuçlarında gözükecek olan SEO title ve description dikkat çekici şekilde tasarlanırsa tıklama oranlarınızın artabilir.

E-E-A-T Özelliklerini Ekleyin

Google arama sonuçlarını iyileştirmek için doğru ve güvenilir bilgiyi sunabilmek adına e-e-a-t algoritmasını geliştirdi bu YLYM kategorisinde yer alan sitelerin daha çok dikkat etmesi gereken bir sıralama faktörüdür çünkü bu sıralam faktörü sitenin güvenilirliğine, deneyimine, yetkinliğine ve otoritesine dikkat ederek sınıflandırmakta ve buna göre arama sonuçlarındaki pozisyonunu belirlemektedir.

E-e-a-t dikkat ederek SEO uyumlu makale yazmak istiyorsanız yazdığınız konu hakkında çok iyi araştırma yapmalı ve kaynaklara sahip olmalısınız ayrıca bu konu hakkında daha önce deneyime sahip bir yazarın görüşlerini ve önerilerini içerikte eklemesi içeriğin daha güvenilir olmasını sağlayabilir. İçeriğinizin yazarının içerik içerisine eklenmesi yazar ile ilgili sosyal medya bilgileri, eğitim, iş geçmişi, linkedin profili ve akademik makalelerinin linklerinin eklenmeis makale yazarının konu üzerinde hakim olduğunu gösterebilir.

Sıkça Sorulan Sorular Ekleyin

İçeriğinizin daha derin ve bilgi olarak otoriter olmasını istiyorsanız yazılan konu hakkında sıkça sorulan sorular bölümü ekleyerek bu konu hakkında 0 ila 30 aranma hacmine sahip olan uzun kuyruklu anahtar kelimelerin sorgularını cevaplayabilirsiniz. Sıfır aranma hacimli kelimeler uzun vadede sitenize trafik getirebileceği gibi kullanıcıların bu sorgular ilgisini çekebilir ayrıca bu alanlar daha fazla hedef anahtar kelime ve semantik kelime kullanmanızı sağlayabilir.

Yapay Zekadan Faydalanın

SEO uyumlu içerik oluştururken yapay zekadan araştırma verileri almak veya konuya farklı bir bakış açısı ile bakmak için yardım almanız oldukça değerlidir çünkü içerik yazarı olarak birden fazla bakış açısı ile yaklaşıcağınız konunun kullanıcı açısından çok daha kolay okunabilir. Yapay zekadan bilmediğiniz bir konu hakkında bilgi veya tavsiye alarak konuya dair yorumlar geliştirebilirsiniz ayrıca yapay zekanın yabancı kaynaklardan edineceği bilgileri de doğru promptları girerek elde edebilirsiniz.

Yapay zekadan yardım alırken içeriğinizin tamamını yapay zekaya yazdırmayın bu içeriğinizin indeks almamasını ve kalitesiz bir içeriğe sahip olmanıza sebep olabilir ayrıca yapay zeka tarafından yazılmış yüzeysel içerikler kullanıcı tarafında çok fazla okunmadığı gibi arama sonuçlarındaki pozisyonları da oldukça düşük kalabiliyor.

İlginizi Çekebilir

error:İçerik Korunmaktadır.