Site Dışı SEO Nedir?
Site dışı SEO, sitenin Google arama motoru tarafından fark edilmesini sağlamak sitenin otoriter kaynaklardan link alarak otoritesini arttırarak arama sonuçlarında sıralama almasını sağlamak için yapılan SEO çalışmasıdır.
Site dışı SEO çalışması, Google arama motorunun siteyi fark etmesi için çok önemli çünkü siteniz diğer siteler tarafından fark edildikçe otorite kazanır ve buna ek olarak sürekli olarak bahsedilen ve olumlu şekilde yorumlanan bir site arama sonuçlarında daha sık pozisyon değişikliği yaşar bunun en önemli sebebi yapılacak olan backlink, PR veya sosyal medya çalışması sitenizin domain otoritesini arttırabilir.
Off page SEO çalışmaları çoğunlukla backlink ve arama sonuçlarında sıralama kazanmak olarak düşünülse de Google arama motoru sizi fark ettiğinde bundan fazlasını kazanabilme imkanına sahip olabilirsiniz. Google popüler ve otoriter siteleri kendi bilgi yani veri bankası olarak adlandırdığı sistemde sizi bir varlık olarak tanıdığında hedeflediğiniz alanı daha iyi anlar ve sitenizin dış linklerden elde edeceği olumlu dönüşlerle birlikte alanınızda güvenilir ve otoriter bir site olabilirsiniz.
SEO stratejinizin ilerleyeceği noktayı önemli olan off page seo için tek hedefiniz sıralama kazanmak uğruna her siteden link alarak planlanmamış bir strateji olmamalı mutlaka
Site Dışı SEO Nasıl Yapılır?
Site dışı SEO çaışmasına başlamadan öncelikle her zaman rakip analizi yapmanızda fayda var çünkü rakipleriniz her zaman sizden daha önce doğru ve yanlışları yapış olacağından karar verme aşamasında çok daha etkili olacaktır rakiplerinizin eksiklerini ve artı yönlerini belirledikten sonra site dışı SEO çalışmasında odaklanacağınız kanalları ve bütçenizi belirleyebilirsiniz.
Site dışı SEO çalışmasında rakip analizi yapak için semrush ve ahrefs aracını backlink bazlı çalışmalarda kullanabilirsiniz fakat site dışı SEO çalışmasını sadece backlink çalışması olarak düşünürseniz sürekli olarak alacağınız linklerle spama yol açabilir arama sonuçlarındaki hedeflerinizden uzaklaşabilirsiniz.
Site dışı SEO çalışmanızı kapsamlı olarak yürütmek ve marka bilinirliğini güçlendirebilmek için içerik pazarlaması, backlink, sosyal medya, entity varlık çalışması, konum bazlı SEO veya reklam çalışmaları ile desteklemek SEO ve diğer alanlarda size fayda sağlayabilir.
Backlink Çalışması
Backlink, bir sitenin başka bir siteyi footer, header, sidebar veya içeriklerinde link vererek referans göstermesi olarak adlandırılır backlinker geçmişte arama sonuçlarında pagerank algoritmasından dolayı en hızlı sıralama alma yöntemi olarak uygulanıyordu fakat günümüzde bu durum eskisi gibi etkili olmadığından farklı ve detaylı bir çalışma gerektiriyor.
SEO uzmanları artık backlink çalışmasını PR ve markanın bilinirliğini artırma odaklı bir şekilde yürüyor tabii ki arama sonuçlarında sıralama değişikliği hedeflense de burada backlinke harcanan bütçenin doğru kanallara harcanarak oluşturulmuş bir strateji olması gerekiyor. Backlink çalışması için SEO uzmanları sorular ve kontrollerle birlikte çalışma gerçekleştirir aşağıda inceleyebilirsiniz.
- Backlink alınacak sitenin otoriter olması gerekir.
- Backlink alınacak sitenin aktif yayın yapan bir site olması gerekir.
- Backlink alınacak siteden başka hangi siteler backlink almış kontrol edilmesi gerekir.
- Backlink alınacak site ile kendi siteniz sektörel olarak uyumlu mu?
- Siteniz burada yayınlayacağı içerik veya alacağı link ile marka adına ne kazanabilir?
- Backlink alınan sayfanın indeksleme alıp almadığı kontrol edilmeli.
- Backlink türünün nofollow veya dofollow olması incelenir.
- İçerikte link verilecek anahtar kelime kod ancor text tarafında gözükmesi gerekir.
- Backlink ne kadar süre aktif kalacak?
- Rakiplerimiz bu siteden link almış mı?
Sosyal Medya Çalışması
Sosyal medya çalışması çoğunlukla göz ardı edilen bir alan çünkü SEO çalışmasında çoğunlukla backlink ön plana çıksa da Google arama motorunun sitenizi en kolay ve hızlı bir şekilde fark edebilmesinin en kolay yolu sosyal medyadır.
Sosyal medya platformları büyük ve otorite sahibi olduklarından burada oluşturup aktif olarak kendinizi anlattığınız veya ürünlerinizi paylaştığınız bir sayfa oluşturmanız Google arama motorunun sitenizle ilgili daha fazl bilgiye sahip olmasını sağlayabilir.
Sosyal medya çalışması ile ilgili facebook, twitter veya tumbr gibi daha sık olarak kullanılan platformlar ön plana çıkıyor buralarda hesap oluşturmak markanızın Google tarafından farklı bir bilgi kaynağından da bilgi almasını sağlayacaktır unutmayın markanızla ilgili ne kadar çok site bahsediyorsa Gogle sizle ilgili daha fazla ve daha kolay bilgi edinme imkanına sahip olabilir.
Sosyal medya hesapları edinmek SEO çalışmasındaki uzun ve uğraştırıcı olarak görünen çalışmalara göre daha kolaydır daha hızlı kitle edinebilirsiniz veya hazır olarak sahip olduğunuz bu kitlenin sitenize yönlendirilmesi sitenizin kullanıcılar tarafından tanınmasını sağlayabilir buradan giriş yapan kullanıcılar alışveriş gerçekleştirebilir ek olarak marka bilinirliği edinmek ilerleyen zamanlarda kullanıcıların marka adınızla sizi aramasını sağlayabilir.
İlginizi Çekebilir: Sosyal İmleme Nedir?
Entity Varlık Oluşturma Çalışması
Entity yani varlık odaklı SEO çaışması özellikle Google algoritmaları üzerine okumalar yapan SEO uzmanları tarafından üzerine çok sık durulan bir konu çünkü Google yaptığı e-e-a-t ve diğer güncellemelerle birlikte Google arama sonuçlarında varlık olarak sınıflandırılan sitelerin daha az pozisyon kaybı yaşadığı gözlemlendi.
Entity bazlı SEO çalışması yapmak aslında semantik SEO çalımasınıda içerisinde barındıran bir süreç çünkü sitenizi şema işaretlemeleri, hakkımızda sayfası ve markanızla ilgili detaylı bilgiler sunduğnuz oluşturulmuş sayfaları gerektirir buna ek olarak bu sayfaların wikidata üzerinden ilgili oluğu varlık kategorisinden eşleştirilmesi gerekiyor.
Site içerisinde yapılan işlemlerden sonra tıpkı backlink çalışması gibi varlık oluşturma çaışmasının önemli kısmı profil oluşturma kısmıdır. Google sizi bir varlık olarak tanıyabilmesi için otoriter sitelerde profilinizi ve sizi açıkça kısa br şekilde anlatan bir hakkımızda yazısı eklemeniz gerekir bu luşturacağınız profiller aslında Google tarafından farkedilip sizin hakkınızda daha fazla bilgi almasını sağlayacak sizle ve kategorinizle ilgili varlık olarak sınıflandırılmanızı sağlayacaktır.
Entity bazlı SEO çalışması site içi SEO ve site dışı SEO süreçleri içerdiğinden zaman alabilir fakat ilerleyen zamnalrda Google tarafından bri varlık olarak eklendiğinizde markanızın adıyla arandığınızda bilgi paneliniz oluşacak ve markanızla ilgili her kullanıcı daha fazla bilgi ve güvenilirlik kazanacaktır.
Reklam Çalışması
Reklam çaışması direkt olarak Google ads ve diğer reklam kanalları olarak SEO açısından pek faydalı olmadığı düşünülse de kullanıcıların markanızı keşfetmek markanızın speifik olraak sahip olduğu ürün veya bilgilerle birlikte bilinirlik kazanabilmesi açısından önemlidir. Ayrıca SEO ve reklam çalışmalarının hedef anahtar kelime ve sayfa doğrultusunda ilerletebilmek için ortak bir çalışma gerektirir çünkü bu iki kanalın birlikte ilerlemesi araam sonuçlarında rakipleri daha kolay farketmek ve fırsatları keşfetmek açısından önemlidir.
Reklam çalışmaları olarak Google ads tarafında yapacağınız çalışmalarda arama sonuçlarında sıralama kazanmanızın uzun süreceği kelimelere reklam çıkmayı tercih edebilirsiniz siz burada sıralama alana kadar burada rakiplerinize kaptıracağınız potansiyel müşteileri reklam yolu ile elde edebilir ilerleyen zaman içerisinde SEO hedeflerinize ulaştığınızda reklama harcadığınz bütçeyi organik olarak kazanabilirsiniz.
Google Mybusiness SEO Çalışması
Google arama mtorunun siteniz hakkında en kolay bilgi edinmesinin yolu Google tarafından oluşturulmuş platformlarda profil oluşturup aktif olmasıdır. Bu platformların en çok bilinineni google mybusiness plaatformu bu platform işletmeler için konum azlı anahtar kelimelerde veya bazı alışveri odaklı rekabeti düşük kelimelerde sıralama almayı kolayaştırır.
Konum bazlı kelimeler çoğunlukla alışveriş üzerine olduğundan hedeflenen konumdaki iyi puana ve incelemelere sahip işletmeler arama sonuçlarında öncelikli olarak gösterilir ayrıca burada iyi bir profile sahip olmanız
İlginizi Çekebilecek Diğer SEO İçerikleri
- Site İçi SEO Nasıl Yapılır?
- Hreflang Nedir?
- Parazit SEO Nedir?
- Pinterest SEO Nasıl Yapılır?
- Youtube SEO Nasıl Yapılır?