Arama motoru optimizasyonu yani SEO, Google ve diğer arama motorlarının organik arama sonuçlarından ücretsiz bir şekilde trafik ve pozisyon elde edebilmek için yapılan bir çalışmadır.
SEO Nedir?
SEO, web sitelerin SEO uzmanları tarafından arama motorlarına uygun olarak optimize edilmesi ve geliştirilmesi sonucunda organik olarak görünürlük ve tıklama kazanması için yapılan çalışmadır.
SEO açılımı, arama motoru optimizasyonu anlamına gelir. Arama motoru optimizasyonu için SEO uzmanları Google arama yönergelerine uygun olarak optimizasyon çalışmaları yürütür bu çalışmalar siteye görünürlük ve tıklama kazandırırken sitenin dönüşüm oranlarını da artırabilir.
Türkiye’de ve Dünya’ da SEO çalışması çoğunlukla Google arama motoruna yönelik olarak yapılmaktadır bunun en önemli sebebi Türkiye’de Google arama motoru %85 oranın da kullanılmaktadır buna ek olarak Türkiye’deki kullanıcılar tarafından pek çok farklı arama sorgusu için yine Google tercih ediliyor özellikle bu oran mobil cihazlarda %95 oranlarına ulaşmıştır.
Yukarıdaki veriler göz önüne alındığında SEO uzmanları SEO bilgisini çoğunlukla Google arama motoru alanında geliştirmekte ve ilk olarak tercih edilen arama motoru Google olmaktadır. SEO uzmanları siteleri e-ticaret, hizmet ve bloglar olarak değerlendirerek farklı SEO teknikleri uygulayarak siteleri geliştirir ve büyümelerine yardımcı olurlar.
SEO Ne İşe Yarar?
Sitelerin arama motoru optimizasyonu çalışmasına yatırım yapması uzun bir süreç içerisinde sabır gerektirir fakat bu çalışma sonucunda sitenin kazanacağı organik anahtar kelimeler ve tıklamalar ile siteye dönüşüm ve markabilinirliği kazandırabilir.
- Sitenin Organik Trafiğini Artırır.
- Marka Bilinirliğini Artırır.
- Düşük Maliyetlidir.
- E-ticaret Markalarının Dönüşüm Oranlarını Artırabilir.
- Sitenin Kullanıcı Deneyimini Geliştirir.
- Organik Anahtar Kelime Kazanımını Sağlar.
- Uzun Vadede Trafik ve Dönüşüm Kazandırır.
- Rakiplerinizle Rekabet Edebilirsiniz.
SEO Nasıl Yapılır?
Arama motoru optimizasyonu çalışması uzun bir süreç ve sabır ister bu süreç içerisinde sitenin Google arama botları için taranmaya ve indeks almaya uygun hale getirilmesi ve rakipleri ile rekabet edebilmesi için içerik ve tasarım açısından geliştirilmesi gerekir buna ek olarak sürekli olarak sitenin SEO performansı günlük, haftalık ve aylık olarak incelenerek analiz edilir. SEO nasıl yapılır sürecinin detaylarını aşağıda inceleyebilirsiniz.
Site İçi SEO Çalışması
Site içi SEO çalışması, sitenin Google arama motoru botları tarafından taranıp sayfaların indekslenmesi ve anahtar kelime kazanabilmesi için yapılan SEO çalışmasının %80’lik bölümünü kapsar.
Anahtar Kelime Araştırması
Anahtar kelime araştırması sitenin hedeflediği kelimeleri ve ilgili olabilecek kelimeleri tespit etmek için yapılır. Semrush, ahrefs ve Google keyword planner aracı ile uzun kuyruklu ve semantik anahtar kelimeler tespit edilerek sayfa, kategori ve içeriklere eklenerek sayfanın anahtar kelime kazanması sağlanır.
Meta Title Optimizasyonu
Meta title, sayfalarının html kodunda meta etiket olarak yer alır bu etiket sayfanın Google arama sonuçlarında sıralandığında görünen başlığıdır. SEO Title başlığı içerisinde 1-2 anahtar kelime kullanımı idealdir ayrıca title uzunluğu 60 karakteri geçmemesi ve spesifik olması önerilir.
Meta Description Optimizasyonu
Meta description, sayfanın html kodunun içerisinde meta etiket olarak yer alır. Sayfa Google arama sonuçlarında sıralandığında başlığın altında yer alan 160 karakterli bir açıklamadır. Description içerisinde 1-2 anahtar kelime ve uzun kuyruklu kelimeler kullanımı önerilir. Meta descriptionlar günümüz de çoğunlukla Google arama motoru tarafından değiştirilmektedir.
H1 ve Başlıkların Optimizasyonu
H1 ve heading etiketleri sayfaların hiyerarşik olarak anlattığı konuyu ayırmak ve okunabilriliği artırmak için kullanılır. H1 ilk ve en önemli başlıktır Google arama motoruna sayfa hakkında bilgi verir ardından hiyerarşik olarak diğer başlıkların sıralanması ve spesifik olması gerekir buna ek olarak başlıklarda anahtar kelime kullanımı SEO açısından faydalıdır.
İç Link Çalışması
İç linkleme çalışması, sitedeki sayfaların, kategorilerin, blogların ve ürünlerin hepsinin alakalı ve hiyerarşik olarak linklerle birlikte birbirlerini bağlaması anlamına gelir. İç linkleme çalışması kullanıcıların sitede gezinmesini sağlarken arama motorlarının sitedeki sayfaları daha kolay keşfetmesi ve taramasını sağlar.
URL Optimizasyonu
URL, içerisinde sayfanın hedeflediği anahtar kelime mutlaka eklenmeli ve 115 karakterden uzun olmaması gerekiyor. URL içerisinde rakam, Türkçe karakter, uzun harf ve alt çizgi gibi Google arama botlarının anlayamayacağı şeyler eklenmemeli.
Şema İşaretlemesi
Şema işaretlemeleri, schema.org ve Google zengin test sonuçları sayfalarından elde edilerek sitenin uygun sayfalarına eklenir bu sayfalara ürün, blog, iletişim veya işletme şemaları eklenerek bu şemalarda verilen bilgiler sayesinde arama botlarına sayfa hakkında daha kolay bilgi alması sağlanabilir. Ayrıca SSS ve yemek tarifi gibi şemalarla arama sonuçlarında arama niyetine uygun şemalar oluşturarak görünürlüğü artırabilirsiniz.
Kategori Optimizasyonu
Sitedeki sayfaların birbirleri ile alakalı ve uyumlu olduğunu Google arama botlarına gösterebilmek için sitenin doğru kategorilere ayrılması gerekiyor bu kategoriler arası uyum e-ticaretten blog sitelerine kadar hepsi için önemlidir. E-ticaret siteleri kategori sayfalarında mutlaka içerik bulundurmalıdır.
Görsel Optimizasyonu
Görseller sitedeki sayfaların kullanıcılar tarafından daha ilgi çekici olmasını sağlarken arama sonuçlarında sıralama alabilme olasılıklarını da arttırır. Görsellerin sayfalara yüklenmeden önce dosya adlarında anahtar kelime kullanılması ve görsellerin boyutlarının 100-150 KB büyük olmamasına dikkat edilmesi gerekir.
Dış Linklerin Kontrolü
Dış linkler sitenin içinden başka sitelere verilmiş bağlantılardır bunlar zaman içerisinde 404 hatalı olabilir veya bilginiz olmadan eklenebilir bu yüzden düzenli olarak sitenin dışarıya verdiği linklerin durumları kontrol edilmelidir.
Sayfalandırma Optimizasyonu
Sayfalandırmalar tarama bütçesi ve kopya sayfa oluşumuna engel olabilmek için önemlidir. 1-2-3 şeklinde oluşturulmuş kategori sayfaları Google arama botları tarafından daha kolay taranabilir ek olarak bu sayfaların kendilerine canonical etiketi vererek diğer sayfalarla kopya oluşturmaması gerekir. Ayrıca e-ticaret sayfaları gibi tarama bütçesine dikkat etmesi gereken sayfaların “Daha Fazla Yükle” seçeneğini değil 1-2-3 şeklinde sayfalandırma yöntemini kullanması tavsiye edilir.
Hreflang
Uluslararası SEO odaklı siteler için hedefledikleri dil ve bölge için html koduna eklenen bir etikettir. Hreflang etiketi ile sitenin hedeflediği bölgede ve dilde indeks alması kolaylaşır.
SEO Uyumlu İçerik
SEO uyumlu içerik kullanıcıların bilgi alma deneyimini ve arama motoru botlarının sayfa ile ilgili anahtar kelimeler anlayıp siteyi hedeflediği anahtar kelimede arama sonuçlarında sıralama almasını sağlayabilmesi için önemlidir. SEO uyumlu içeriklerin anahtar kelime, başlık ve okunabilirlik açısından kaliteli olması gerekiyor.
Site Dışı SEO Çalışması
Site dışı SEO çalışması, sitenin marka bilinirliğini ve Google arama sonuçlarındaki anahtar kelime pozisyonlarını artırmasını sağlayabilir. Ayrıca markanın Google tarafından bir varlık olarak tanınabilmesi açısından tavsiye edilir.
Backlink
Backlink, Sitenin başka bir site tarafından blog, footer veya header gibi sitenin önemli alanlarından anchortexte link verlimesi ile yapılan çalışmadır. Bu çalışma sitenin otoriter veya alakalı sitelerden link alması ile arama sonuçlarında sıralamasını artırabilmesi için yapılmaktadır. Çoğunlukla Do-follow link alımı önerilir fakat No-follow link almanın arasındaki dengeyi korumak önemlidir.
Google My Business
Google Mybusiness, işletmelerin Google arama sonuçları ve haritalarda sıralanabilmesi ve kullanıcıların markayı arattığında konumu ve detaylı bilgilere ulaşabilmesini sağlar.
Sosyal Medya
Google yapay zeka ile arama sonuçlarını geliştirmesinden dolayı sosyal medyadan daha fazla bilgi aldığı gözlemlendi. Bu yüzden markaların sosyal medyada varlık oluşturması ve buralarda paylaşımlar yapması Google arama botlarının marka hakkında daha fazla bilgi edinmesini sağlar.
Teknik SEO Çalışması
Teknik SEO, sitenin arama sonuçlarında indeks alabilmesi sitedeki sayfaların kullanıcılar için doğru bir şekilde çalışabilmesi için düzenli olarak kontrol edilmesi ve optimize edilmesi gerekir.
Site Hızı
Site hızı, kullanıcı deneyimini ve Google arama botlarının site taraması sırasındaki tarama bütçesini geliştirir. Site hızı core web vitals metriklerine uygun olarak geliştirilirse iki taraf içinde olumlu bir deneyim olacağından arama sonuçlarındaki pozisyonların artışı sağlanabilir.
Mobil Uyumluluk
Kullanıcılar çoğunlukla mobil cihazlar kullanarak Google aramaları yapmaktadır bu aramalar sonucunda ziyaret edilen sitelerin mobil uyumlu olmaması kullanıcıların bilgi edinme deneyimini olumsuz etkileyebilir bunun soncunda arama sonuçlarındaki pozisyonlarında düşüş olabilir. Mobil uyumluluk sitenin kullanıcı deneyimini ve pozisyonunu artırabilir.
Site Haritası
Site haritası, sitenin indeks alabilmesi ve Google arama botları tarafından sayfaların keşfedilebilmesi için önemlidir. Site haritasına HTTP 200 durum kodlu sayfaların eklenmesi önerilir.
Robots.txt
Robots.txt, siteyi taramaya gelen Google botlarına site hakkında taranacak veya taranmaması gereken yerler hakkında bilgi verir. Robots.txt dosyası içerisinde site haritasının eklenmesi öneriler ayrıca sitenin güvenlik açısından önemli bölümlerinin indekse kapalı olmasına dikkat edin.
Yönlendirmeler
Site içerisinde 404 ve 500 hatalı sayfalar olabilir bu sayfaların yönlendirilmesi veya düzeltilmesi gerekir çünkü bu sayfalar tarama bütçesini boşa harcayabileceğinden ve kullanıcıların sayfalar arasında gezinmesini olumsuz etkileyebilir. Sayfaları alakalı olabilecek diğer sayfalara yönlendirmeniz tavsiye edilir.
SSL Sertifikası
SSL sertifikas, sayfanın güvenilir olduğunun işaretidir eğer sitenizde SSL sertifikası yoksa sitenizi ziyaret etmek isteyen kullanıcılar Google tarafından sayfanın güvenli olmadığı ile ilgili uyarılıcaktır.
Breadcrumbs
Breadcrumbslar özellikle e-ticaret sitelerini ziyaret eden tarama botları ve kullanıcılar için oldukça önemlidir çünkü sayfalar ve kategoriler arası gezinen kullanıcılar ve arama botları hangi sayfada bulunduğunu alt kategorisi hakkında daha kolay bilgi alabilir. Ayrıca breadcrumbslar tarama ve indeksleme açısından da faydalıdır.
Canonical URL
Canonical URL, sitedeki sayfaların birbirleri ile kopya oluşturmaması veya birbirlerine benzeyen sayfaların otoriter olana işaret etmesi için kullanılır. Benzersiz sayfaların mutlaka kendisine Canonical vermesi ve benzer sayfaların da kaldırılması veya otoriter olan sayfaya canonical url eklemesi gerekir.
SEO Teknikleri Nelerdir?
Arama motoru optimizasyonu çalışması için birden fazla SEO teknikleri bulunur bunlar sitenin daha hızlı anahtar kelime kazanmasını, hızlı indeks almasını veya uzun vadede daha kalıcı başarılar elde edebilmesi için tercih edilebilir aşağıda en çok uygulanan SEO tekniklerini inceleyebilirsiniz.
- Semantik SEO
- Piramit SEO
- Barnacle SEO
- Programatik SEO
- Bölgesel SEO
- Uluslararası SEO
- Sosyal Medya SEO
- E-ticaret SEO Nasıl Yapılır?