Anahtar Kelime Yamyamlığı Nedir?

Anahtar Kelime Yamyamlığı Sorunu Nasıl Çözülür?

Anahtar Kelime Yamyamlığı Nedir?

Anahtar kelime yamyamlığı, sitenin bir anahtar kelime için birden fazla sayfa ile sıralama almaya çalışması durumuna verilen isimdir.

Anahtar kelime yamyamlığı SEO çalışması yapılmış sayfaların ilk sayfaya çıkmasını önemli ölçüde engelleyen ciddi bir sorundur bu sorununun pek çok farklı nedeni olabilir fakat bunun en önemli sebebi sayfalar oluşturulurken arama niyetine bakmaksızın ve hedeflenen anahtar kelimeye dikkat edilmemesi sonucunda sayfaların aynı anahtar kelime için rekabet etmesidir.

  • Moz tarafından yapılan bir araştırmaya göre e-ticaret ve hizmet sektöründe yer alan sitelerin %88’i anahtar kelime yamyamlığı sorunu yaşamaktadır.
  • Ahrefs tarafından bir araştırmada SEO’ya uygun olarak tasarlanmamış sitelerde bir bir anahtar kelimeye çoğunlukla 4-5 arasında sayfa hedefliyor ve anahtar kelime yamyamlığı sorunu yaşanıyor.
  • Semrush tarafından bir araştırma ise anahtar kelime yamyamlığı yaşayan sitelerde organik trafik %30 oranında düşüş yaşıyor.
  • Anahtar kelime yamyamlığı yaşayan web sitelerinin %50’si ilk sayfada yer alamıyor.
  • Searchmetrics tarafından yapılan bir araştırmaya göre, anahtar kelime yamyamlığı yaşayan web sitelerinin %70’i sıralamalarında düşüş yaşıyor.

Anahtar Kelime Yamyamlığı Nasıl Tespit Edilir?

Anahtar kelime yamyamlığı yüzünden sıralama düşüşü yaşıyor olabilirsiniz peki sitenizde anahtar kelime yamyamlığı var mı? bunu tespit edebilmenin pek çok farklı yolu ve ücretsiz ve ücretli aracı bulunuyor bunlar sitenizin büyüklüğüne ve sitenin durumuna göre değişebilir aşağıda yer alan yöntemleri deneyebilirsiniz.

Ücretsiz olarak anahtar kelime yamyamlığını tespit edebilmek için Google kendi araçlarından yani search console ve Google Analytics 4 faydalanabilirsiniz.

  • Google Search Console Açın
  • Performans sekmesinden “Sorgu” bölümüne tıklayın.
  • Yamyamlık şüphesi olabilecek kelimeyi buraya “Tam Sorgu” olarak şekilde ekleyin.
  • Trafiğin ilk başta ve sona doğru düşüş yaşadığı tarihleri ekleyin ve onaylayın.

Yukarıda yer alan adımlardan sonra search console sayfaların tıklama, tıklama oranı, gösterim ve pozisyon performanslarını size sunacaktır bunları analiz ederken yazdığınız anahtar kelimeden trafik alan sayfalar varsa bu sayfaların birbirleri arasındaki farkları inceleyin eğer birbirlerine çok yakın tıklamalara sahipse burada anahtar kelime yamyamlığı sorunu bulunmaktadır.

Anahtar kelime yamyamlığını ücretli olarak tespit etmeyi sağlayan 3. taraflı olarak geliştirilmiş araçlar da bulunmaktadır bunlar yarı ücretli veya tam ücretli olarak karşımıza çıkıyor bu araçlar soruna yönelik daha detaylı ve kapsamlı bir tespit yapabilir özellikle şüphe etmediğiniz ileride oluşabilecek anahtar kelime yamyamlığı sorunlarında sizi önceden uyarabilirler.

SEOmonitor, ahrefs ve semrush gibi araçlar ücretli olarak kayıt olduktan sonra Google search console ve analytics bağlantınızı paylaşmanız halinde sitenizin teknik SEO durumunu detaylı olarak incelerler bunun sonucunda sitenizde olası veya halihazırda bulunan anahtar kelime yamyamlığı sorunlarına ait sayfaları site site durumu veya site sağlığı gibi başlıkların altında gösterebilirler.

Anahtar Kelime Yamyamlığı Nasıl Çözülür?

Anahtar kelime yamyamlığı SEO performansını ileri düzeyde etkileyen bir sorun olduğundan tespiti sonrasında hızlıca çözülebilmesi için aksiyon alınması gerekir bunun için sorunun nedenini anlamak ve buna göre çözüm yöntemlerine başvurmak gerekir aşağıda yer alan çözüm yöntemlerini incelerken mutlaka nedenleri inceleyerek sitenizde uygulamanızı tavsiye ederim.

Kopya İçerik: Sitedeki sayfaların birbirlerine benzemesi veya kopyalanması sonucunda anahtar kelime yamyamlığı oluşabilir bu birbirine benzer sayfa oluşturmaktan veya otomatik olarak aynı slogan, tanıtım veya hedeflenen kelimeden dolayı oluşturulmuş otomatik programlı sitelerde oluşabilir.

Çözüm: Google search console veya screaming frog kullanarak kopya sayfaları tespit edip daha sonrasında bu sayfalardan hangisinin daha otoriter ve performansı iyiyse bunu belirledikten sonra daha düşük olan sayfayı 301 durum kodu ile yönlendirmeniz yeterlidir.

Benzer İçerik: Benzer içerik sorunu bir anahtar kelimenin alternatif versiyonunun farklı bir sayfada da kullanılması sonucunda Google arama motorları tarafından tespit edilmesi ve anahtar kelime yamyamlığı oluşmasıdır. Bir anahtar kelimenin farklı versiyonunu hedeflemek için bir sayfa daha oluşturmak yerine onu tek bir sayfada hedeflemek SEO açısından önerilen bir yöntemdir.

Çözüm: Benzer içerikli sayfa ile ilgili sorunları search console, semrush ve screaming frog araçlarından tespit edebilirsiniz bunu tespit ettikten sonra sorunlu olan sayfanın ayrı bir sayfa oluşturulmasının siteye faydasını inceleyin eğer siteye bir faydası olmayan otoriter sayfanıza benzer bir sayfa ise buradaki içeriğin önemli kısımlarını otoriter olan sayfaya ekleyebilir veya yönlendirebilirsiniz.

Ek olarak otoriter içeriğinizin anahtar kelime bakımından yetersiz olabileceğini de düşünmeniz gerekiyor tekrar anahtar kelime araştırması yaparak bu sayfaya uzun kuyruklu, alternatif anahtar kelimeleri ekleyerek bu sayfanın otoritesini artırabilirsiniz.

Zayıf İçerik: Zayıf içeriğe sahip sayfalar SEO için iyi değildir çünkü bu sayfalara benzer sitenizde zayıf sayfalar bazen benzer anahtar kelimeleri içermesi durumunda birbirleriyle anahtar kelime yamyamlığına oluşabilir.

Sayfa Otoritesi: Sitedeki hedeflediğiniz sayfa yamyamlık yaşatan sayfaya göre daha az tıklama alıyorsa otoritesinde sorunlar yaşanabilir.

Çözüm: Otorite sorunu yaşayan sayfalar içerik, backlink ve iç linkleme bakımından yetersiz olabilir bu sayfaların otoritesini artırabilmek için bunları sayfa için uygulayarak otoritesini artırabilir performansı yüksek olan sayfayı kaldırıp yönlendirmek yerine canonical etiketi verebilirsiniz.

Çözüm: Zayıf içerikli sayfanızın benzediği otoriteli bir sayfa varsa bu zayıf içerikli sayfayı kaldırıp yönlendirebilirsiniz eğer zayıf içeriğinize benzer bir sayfa sitenizde yoksa bu sayfayı güçlendirmeniz gerekiyor bunun için sayfanızın en az 700-1000 kelime arasında başlık, anahtar kelime ve özgün bir yapıya sahip olmasını sağlayın daha sonra bu sayfaya diğer sayfalardan hedeflenen anahtar kelimeye göre iç linkleme çalışması yapın.

Backlink Geçmişi: Backlink sitelerin hedeflediği kelimeye link alınarak sıralama almasını sağlar fakat bazen anahtar kelime yamyamlığı sorununa neden olabilir çünkü link alımı sırasında hedeflenen kelimeye farklı farklı sayfalardan link alınması durumunda bu sayfalarında otorite kazanıp hedeflenen sayfayı aşağıya çekebilir.

Çözüm: Anahtar kelime yamyamlığından şüphelendiğiniz sayfaların tıklama veya gösterim olarak otoriter sitenize yakın olmaması halinde bu sayfanın backlink geçmişini inceleyerek hangi linklerle anchortext aldığını inceleyin eğer hedeflediğiniz kelimeler ise bu linkleri mutlaka kaldırın.

Sayfa ve Kelime Uyumsuzluğu: Sayfada yer alan anahtar kelimenin sayfa ile uyumsuz olması ve farklı sayfalar ile benzerlik veya kopya oluşması ile anahtar kelime yamyamlığı oluşur.

Çözüm: İçerik içerisinde farklı bir arama niyetine ve sayfaya ihtiyaç duyulan o anahtar kelimeyi o sayfadan mutlaka kaldırın daha sonra bu kelime için ayrı bir sayfa oluşturarak özgün bir içerik ile bu sayfayı destekleyin.

Sayfalanma ve Parametreli Sayfalar: E-ticaret siteleri genellikle sayfalanma ve parametreli sayfaları üretebilir ve bu sayfaların sayısı oldukça fazla olabilir bu sayfalar başlık ve sayfa içerikleri bakımından direkt olarak benzer olduğundan yamyamlık ve kopya olarak algılanabilir

Çözüm: filtre ve parametreli oluşturulmuş SEO açısından önemsiz olan sayfalarınızı indexe kapatabilirsiniz bu sayfalar SEO için önemli ise benzersiz olanları kendine canonical etiketi eğer ana kategorisine benziyor ise o sayfaya canonical etiketi verebilirsiniz.

Anahtar Kelime Yamyamlığı Nedenleri

Anahtar kelime yamyamlığı sorununun pek çok farklı sebebi olabilir bu sorunlar manuel veya otomatik olarak sitenizde bulunabilirler bunların en sık karşılaşılanı arama niyetine bakılmadan sayfaların oluşturulması ve benzer sayfaların oluşturulmasıdır bunlar dışında anahtar kelime yamyamlığına neden olabilecek diğer nedenleri inceleyebilirsiniz.

  • Sayfaların uygun anahtar kelimeye göre oluşturulmaması
  • Benzer veya kopya sayfaların oluşturulması
  • Sütun içerik yerine içeriğin alt sayfalara bölünmesi
  • Arama niyetine göre sayfaların oluşturulması
  • Sayfaların hedeflediği kelimeye iç linklenmemesi
  • URL, başlık ve içeriklerin özgün olmaması

Anahtar Kelime Yamyamlığı Neden Kötüdür?

Anahtar kelime yamyamlığı sitenize zarar vermediği sürece her site sahibi için aslında avantaj olarak gözükebilir bunun nedeni bir anahtar kelimeyi birden fazla sayfa ile hedefleyerek kazanma olasılığının artırılması olarak düşünülebilir fakat gelişmiş Google algoritmaları haksız rekabetin önüne geçebilmek için bu yöntemi uygulayan sitelere anahtar kelime yamyamlığı sorunu yaşatarak benzer veya kopya sayfaların ilk sayfada sıralama almasına izin vermiyor.

  • Siteniz anahtar kelime kaybedebilir.
  • Sitenizdeki trafiklerde %30 oranında düşüş yaşanabilir.
  • Kullanıcılar arama niyetine uygun sayfalara ulaşamaz.
  • Otoriter sayfalarınızın görünürlüğü ve pozisyonu zarar görebilir.
  • Backlink çalışmanız ve zarar görebilir.
  • Site genelinde bir anahtar kelime yamyamlığı yaşayabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek SEO İçerikleri

error:İçerik Korunmaktadır.