SEO uzmanları ve web geliştiricileri için site haritası sitenin Goole arama motoru ile iletişim sağlayabilmesi açısından önemlidir bu yüzden site haritası oluştururken teknik SEO ve biraz yazılım bilgisine ihtiyacınız olabilir aşağıda yer alan başlıklar size yardımcı olacaktır.
Site Haritası Nedir?
Site haritası, sitenizde bulunan sayfalar, görseller ve videoların tümünün xml dosyası içerisine eklenerek Google arama motorunun bu sayfaları tarayarak dizine eklemesini kolaylaştırmak için kullanılır.
SEO uzmanları sitenin tarama bütçesini optimize ederken site haritasında Google arama botlarına sunduğu sayfaların adetlerine, HTTP durum kodlarına ve sayfaların kategorik olarak dağılımına dikkat ederler bu sayede site haritasını tarayan Google botları sitede doğru sayfalarla karşılaşarak sayfaları daha kolay keşfederek dizine ekleyebilir.
Site Haritası Ne İşe Yarar?
Tarama bütçesi söz konusu olduğunda SEO çalışmaları arasında site haritası dikkat edilmesi gereken en önemli kısımdır bu yüzden bu harita içine eklenecek sayfaların sahip olduğu özellikler ve site ile ilişkisine dikkat edilir bunlar sonucunda siteniz pek çok fayda edinebilir aşağıda site haritasının sitenize katabileceği önemli faydaları inceleyebilirsiniz.
- Google botlarının sitedeki sayfaları daha kolay ve hızlı keşfetmesini sağlar.
- Yeni yayınlanmış sayfaların hızlı index almasını sağlar.
- Görsel, video ve diğer medya türlerinin index almasını sağlar.
- Google botlar sitedeki sayfalar hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabilir.
- Güncellediğiniz eski sayfaların hızlı bir şekilde taranmasını sağlayabilir.
- Siteniz yeniyse site haritası sayesinde sayfaların daha kolay taranması ve hızlı index alması sağlanabilir.
Site Haritası Nasıl Oluşturulur?
Site haritasının oluşturulması ve eklenmesi site içi SEO ve teknik SEO konusu için çok önemlidir site haritasının eklenmesi ile ilgili artan bilgi ve gelişen teknoloji sayesinde pek çok farklı yöntemlerden faydalanabilirsiniz.
- Manuel Site Haritası Oluşturma: Sitenizde index almasını istediğiniz HTTP durum kodu 200 olan tüm sayfaları listeleyin ve site haritasına bu sayfaları ister kategorik isterse toplu olarak aktararak hosting barındırıcınızı kullanarak ekleme yapabilirsiniz.
- CMS Sistemleri ile Site Haritası Oluşturma: WordPress, Wix veya hazır altyapıya sahip site oluşturma platformları içerisinde barındırdığı eklentiler ile site haritasını herhangi bir kod kullanmadan oluşturmanızı sağlayabilir.
- Site Haritası Oluşturan Site ve Programlar: SEO sektörünün gelişmesi sayesinde site haritası oluşturmak için bir çok farklı ücretsiz web sitelerinin de ortaya çıkmasını sağladı bu sayede bu sitelerde ücretsiz hızlı bir şekilde site haritası oluşturabilirsiniz.
Site haritasının hangi şekilde oluşturulduğu değil Google arama botları için uygun olup olmadığı çok önemlidir bu yüzden Google arama yönergelerine uygun olarak hazırlanmış bir site haritası oluşturmaya dikkat edin.
Screaming Frog ile Site Haritası Nasıl Oluşturulur?
Screaming Frog site haritası oluşturmak için en çok kullanılan araçlar arasında ilk sırada yer alıyor bu araç sayesinde özelleştirilmiş bir site haritasını hızlı ve kolay bir şekilde oluşturabilirsiniz.
Screaming Frog ücretsiz olarak 500 URL ye kadar sitenizi tarayabilir eğer ücretsiz olarak kullanacaksanız 500 URL barındıran bir site haritanız olacaktır eğer ücretsiz versiyonuna sahipseniz tüm sitenizin sayfaları için site haritası oluşturabilirsiniz.
- Screaming Frog aracını bilgisayarınıza indirin ve kurulum işlemlerini tamamlayın.
- Screaming Frog giriş yapın ve arama kutucuğu bölümüne sitenizin linkini ekleyip “start” seçeneğini işaretleyerek sitenizin taranmasını bekleyin.
- Tarama işlemi bittikten sonra üst çubukta yer alan “Sitemaps” sekmesinin altında açılan “XML Sitemaps” tıklayın.
- Karşınıza açılacak alan içerisinden sitenizde bulunmasını istediğiniz sayfa türlerinin etiketlerini seçerek site haritasını “Apply” tıklayarak oluşturabilirsiniz.
- Site haritanızı oluşturduktan sonra hosting üzerinden ekleyip daha sonra Google search console eklemeyi unutmayın.
Site Haritası Oluştururken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Site haritası SEO çalışmalarının kolay konularından birisi olabilir fakat SEO uzmanları site haritasını belirli aralıklarla kontrol etmeli ve hataları ayıklaması gerekir siteniz büyüdükçe site haritanızın da büyümesi ve sorunlar yaratabilmesi çok olasıdır bu yüzden aşağıda yer alan maddeleri inceleyerek site haritanızı oluşturduktan sonra veya önce kontroller yapabilirsiniz.
- Site haritasına HTTP durum kodu sadece 200 olan sayfalar eklenmeli
- Noindex etiketine sahip olan sayfalar site haritasına eklenmemeli.
- Site haritasının boyutu 50MB geçmemeli eğer geçerse birden fazla site haritası oluşturmalısınız.
- Site haritası dosyanızın UTF 8 şeklinde kodlanmasına dikkat edin.
- Site haritası dosyası içerisinde 50.000 fazla sayfa bulunmaması gerekir.
- HTTP durum kodu 301, 404 veya 301 olan sayfaların olmamasına dikkat edin.
- Canonical URL barındıran sayfaların site haritasına eklenmemesi gerekir.
- Robots.txt dosyasından engellenmiş olan sayfalar asla eklenmemeli.
- Görsel, video veya diğer medya türleri için ayrı bir site haritası oluşturmanız faydalı olabilir.
- Çok dilli bir siteye sahipseniz ayrı site haritaları ve açıklamalar oluşturmalısınız.
- İç linkleme bakımından yetersiz sayfalara iç linkler ekleyerek site haritasına ekleyin.
- HTTP versiyona sahip URL sayfalarını eklemeyin.
- Site haritanızın linkini robots.txt dosyanızın içerisine ekleyin.
Site Haritası Google Search Console Nasıl Eklenir?
Site haritanızı oluşturdunuz ve bu haritayı sunucunuzdan ekledikten sonra site haritanızın linkini Google search console aracından ekleyerek sitenizin Google arama botları tarafından taranmasını ve search console üzerinden takip edilmesini sağlayabilmek için aşağıda yer alan adımları takip edebilirsiniz.
- Google Search Console Giriş Yapın
- Sol tarafta yer alan panelden “Site Haritaları” kısmına tıklayın.
- “Yeni bir site haritası ekleyin” kısmının altında yer alan boşluğa site haritanızın linkini eklemeniz yeterlidir
Sitemap ile ilgili sorun veya öneriler hakkında daha fazla bilgi almak için aşağıda yer alan Google tarafından hazırlanmış sitemap konulu videoyu inceleyebilirsiniz.
WordPress için Site Haritası Eklentileri
Site haritası oluşturmak için teknik bir bilgi sahibi olamayabilirsiniz bu yüzden wordpress veya wix gibi altyapıya sahip siteler site haritası gibi sitenin Teknik SEO ihtiyaçlarını bu plaformları güçlendirmek için geliştirilen eklentilerden faydalanarak kullanabilirler.
- Yoast SEO Eklentisi
- Rank Math Pro (Tavsiye Ederim)
- All in One SEO Pack
- Google XML Site Maps