SEO Uzmanı Nedir? SEO Uzmanı Ne İşe Yapar?

SEO Uzmanı Nedir? Ne İş Yapar?

Dijital pazarlama sektörünün gelişimi yeni mesleklerin ortaya çıkmasını sağladı bunlar arasında en popüler olan SEO uzmanı mesleği Google arama motoru optimizasyonu olarak biliniyor fakat SEO uzmanı özellikleri veya nasıl olunur hakkında

SEO Uzmanı Nedir?

SEO uzmanı, Google arama yönergeleri ve algoritmaları alanında teorik ve uygulamalı olarak SEO çalışması yapan sitelerin arama sonuçlarına uygun olarak optimize edilmesini sağlamak ve planlamak ile sorumludur.

SEO uzmanının Google, Yandex ve Bing gibi dünya da en çok kullanılan arama motorları için uygulanan algoritmalar ve patentleri hakkında bilgi sahibi olması markaların sitelerine uyguladıkları SEO stratejisine büyük katkı yaratır.

SEO Uzmanı Ne İşe Yapar?

SEO uzmanı, markanın hedeflediği anahtar kelimelerde sitenin sayfalarının arama sonuçlarında ilk sayfaya çıkmasını sağlar fakat bunun için detaylı bir rakip analizi ve planlama gereklidir.

  • Anahtar kelime araştırması
  • Rakip site analizi
  • SEO uyumlu içerik optimizasyonu ve yazarlığı
  • Teknik SEO ve diğer SEO tekniklerinde uzmanlık
  • Google Analytics, Google Search Console,Screaming frog, Semrush ve Ahrefs gibi önemli araçları kullanabilir.
  • Domain otoritesini arttırmak için Backlink çalışması
  • Kullanıcı deneyimini artırmak için site analizi.
  • Aylık, yıllık ve haftalık raporlama ve sunum yapabilmek
  • 3 veya 6 aylık SEO stratejisi hazırlar
  • Markanın SEO hedefleri için ROİ belirler
  • Google algoritmaları patentleri hakkında bilgi sahibi olur
  • Marka için yeni ve olası fırsatları değerlendirir.

SEO Uzmanı Nasıl Olunur?

SEO uzmanı olmak için pek çok eğitim ve üniversitede bilgisayar mühendisliği bölümlerinde dersler bulunuyor burada alacağınız eğitimler ve edineceğiniz sertifika veya diplomalar sizi asla SEO uzmanı yapmaz sizi sadece SEO literatürü hakkında bilgi ve ilgi sahibi yapar. SEO uzmanı olmak uzun bir süreçtir bunun için çok fazla makale okumak ve buradan elde ettiğiniz bilgileri mutlaka deneyerek gözlemleyip tecrübe edinmeyi gerektirir.

SEO uzmanı olmak için Youtube ve Udemy gibi sitelerde yayınlanan eğitimlerden faydalanabilirsiniz bu eğitimler size SEO stratejileri ve literatürü hakkında mutlaka bilgi sahibi olmanızı sağlar fakat burada izleyeceğiniz videolardan elde ettiğiniz bilgiler tanımlardan ibaret olduğu için bu bilgileri uygulamadığınız müddetçe bu bilgilerin unutulmasıyla karşılaşacaksınız benim tavsiyem yeni başlayan SEO uzmanları için Youtube ve Udemy gibi platformlardaki ücretsiz olan eğitimleri sadece izleyin ve notlar alın daha sonra ücretli ve kaliteli SEO eğitimlerini almayı düşünebilirsiniz.

SEO uzmanı olmak ilk başta karmaşık gelebilir çünkü bir program veya bir şeye manuel olarak müdahale etmeden bişeyleri değiştirmeyi anlamak ilk başta zordur fakat yeni başlayan SEO uzmanları için bunu en kolay anlamanın yolu temel eğitimleri ve uygulamalı eğitimleri izlemektir bu eğitimlerde uygulamalar sırasında Google arama motorunun sitede yapılan değişikliklere nasıl karşılık verdiğini gözlemlersiniz SEO çalışmasının nasıl olduğunu ve süreci daha iyi gözlemleyebilirsiniz.

SEO uzmanı olmak isteyen birinin Google algoritma patentleri ve Google tarafından hazırlanmış SEO başlangıç kılavuzu hakkında iyi bilgi sahibi olmasını öneririm burada temel olarak doğru kaynaktan edineceğiniz bilgileri Ahrefs ve Semrush gibi önemli SEO şirketlerinin blog ve eğitimlerindeki makalelerden mutlaka faydalanın.

Temel eğitim ile ilgili okuyabileceğiniz pek çok makale bulunuyor fakat kendinizi daha derinleştirecek bilgiler arıyorsanız Türkçe içerikler bu konuda maalesef yeterli değildir burada İngilizce ve Almanca kaynaklardan faydalanmanızı tavsiye ederim özellikle Koray Tuğberk Gübürün kendi sitesinde yayınladığı blogları ve Youtube da yayınladığı Case Studylere mutlaka göz atın. Ayrıca Bill Slawski, Maria Haynes, Jason Barnord, Aleyda Solis ve Olaf Kopp gibi SEO alanında ve alt konularında oldukça iyi makalelere sahip kişilerin sitelerine mutlaka göz atın.

SEO uzmanı olmak sadece SEO ile ilgili makaleler okumakla maalesef yeterli değil zaten çok fazla okuma alışkanlığınız yoksa ve meraklı değilseniz SEO uzmanı olmanız çok zordur. SEO çalışmasında farklı bakış açılarına sahip olabilmek projenizin rakiplerinize göre daha fazla fırsata sahip olmasını sağlar bunun için SEO yu destekleyebilecek önemli konularda bilgi sahibi olabilirsiniz bunlar felsefe, dil bilimi, semantik bilimi, yapay zeka ve yazılım gibi konular olabilir.

SEO Uzmanı Kullandığı Araçlar Nelerdir?

SEO uzmanı olabilmek için eğitimler oldukça önemlidir fakat eğitimlerde öğrendiğiniz pek çok konu başlığını sitenizde ve rakibinizde iyi analiz edebilmek için pek çok araca ihtiyacınız var bu araçlar konusunda ne kadar çok bilgi sahibiyseniz o kadar fazla analiz ve fırsatı yakalayabilirsiniz.

Google Search Console

Sitenin Google tarafından taranması ve sayfalar ile ilgili performans raporları elde edebilmek için en doğru ve ilk bakılması gereken kaynak google search consoledur. Bu araç sayesinde site ile ilgili performans ve site sağlığı hakkında pek çok bilgiye ulaşılır ayrıca site ile ilgili önemli sorunlar bu araç sayesinde tespit edilebilir.

Sitenizdeki sayfaların kazandığı anahtar kelimeleri ve güncel pozisyonlarını öğrenebilmek için search console oldukça kullanışlıdır bu araç sayesinde sayfanız için fırsat oluşturabilecek anahtar kelimeleri tespit edebilir veya sayfalarınızla ilgili indeksleme, site haritası veya tarama ile ilgili sorunları tespit edebilirsiniz.

Google search console konusunda ne kadar çok uzman olursanız ilgilendiğiniz site ile ilgili sorunları daha hızlı keşfedebilir ayrıca önemli sayfaların performansını daha kolay artırabilirsiniz bu yüzden her SEO uzmanının başucu araçları arasında ilk sırada Google search console bulunuyor.

Google Analytics

Google analytics, sitenizi ziyaret eden kullanıcıların hangi sayfada gezindiğini ve hangi etkinlikleri yaptığı hakkında bilgi almanızı sağlıyor bu araç sayesinde arama sonuçlarında kazandığınız anahtar kelimelerden gelen trafiği, kullanıcıyı ve bu kullanıcıların site ile nasıl etkileşime geçtiği hakkında ay, yıl ve gün filtreleme ile detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

SEO çalışmalarınız da planlarınızın aylık olarak kontrol edilmesi ve doğru yolda olup olmadığınızı görebilmek için Google analytics oldukça önemli SEO metriklerini içerisinde barındırıyor bu araç ile yeni kullanıcı, oturum, etkinlikler, dönüşüm ve kitle hakkında edindiğiniz bilgiler ile sitenizi daha iyi optimize edebilir iyi olduğunuz sayfaları gözlemleyebilirsiniz.

Looker Studio

Looker studio günümüz de SEO uzmanları tarafından pek sevilmese de bence oldukça önemli bir araç bu araç sayesinde Google search console, ve google analytics gibi araçlardan elde ettiğiniz verileri görselleştirerek grafiklere bakarak analiz edebilirsiniz ayrıca bu aracı aylık veya haftalık olarak yapılan SEO sunumlarında mutlaka kullanılması gerekiyor çünkü canlı olarak veri gösterimi imkanı sağladığından ve çok fazla sayfayı ve veriyi hızlı ve anlamlı bir şekilde gösterme imkanı sunuyor.

Semrush ve Ahrefs

3. Parti SEO araçları söz konusu olduğunda en çok kullanılan ve en popüler olanlar semrush ve ahrefs araçlarıdır bu araçları tam olarak öğrenmek isteyen SEO uzmanları için fiyatları dolar bazlı olduğundan biraz zor olabilir fakat bu araçlar ile ilgili detaylı olmasa da bilgileri ve ne işe yaradıklarını ve kısıtlı sürümlerini de kullanma imkanlarından mutlaka faydalanın.

Semrush ve ahrefs araçları birbirlerine benzeyen araçlardır rakip analizi, anahtar kelime araştırması site sağlığı analizi gibi önemli özellikleri içerisinde barındırır bu araçlar özellikle rakipler hakkında hangi sayfalarda iyi oldukları ve SEO durumları hakkında bilgi sahibi olmayı sağlıyor.

Eğer bir siteniz varsa ahrefs ve semrush ile google search console bağlantısını paylaşırsanız siteniz ile ilgili ve araçtaki bazı özellikleri kullanabilme ve analiz etme imkanı veriyor bu konuda oldukça cömert olan ahrefs fakat semrush içinde kısıtlı da olsa araç içerisindeki sekmeleri ne işe yaradıklarını Youtube eğitimlerinden öğrenebilirsiniz.

Screaming Frog

Screaming frog sitenizin sorunlarını detaylı olarak gözlemleyebilmenizi sağlayan en kapsamlı araç bu araç ilk başta öğrenenler için karmaşık gelebilir fakat zaman içerisinde ne kadar çok deneyimlerseniz o kadar kolay olduğunu farkedebilirsiniz. Bu araç sayesinde sitedeki sayfaların meta etiketleri, kod durumu, site haritası, robots.txt, title, description, heading, görseller ve daha bir sürü önemli SEO açısından faydalı olabilecek konular hakkında düzenleme önerileri sunar.

Screaming frog ücretli bir araç fakat ücretsiz sürümü 500 url kadar site taramaya imkan tanıyor eğer siteniz varsa veya ufak siteleri inceliyorsanız bu aracı mutlaka kullanarak her sekmesi ve ne işe yaradığı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

error:İçerik Korunmaktadır.