Uluslararası SEO Nasıl Yapılır?

Uluslararası SEO Nasıl Yapılır?

Uluslararası SEO Nedir?

Uluslararası SEO, Sitenin farklı ülkelerin arama sonuçlarında sıralama almak ve trafik elde edebilmesi için farklı dilde oluşturduğu sitenin Google arama motoruna uygun olarak optimize edilmesidir.

Uluslararası SEO, sitelerin daha fazla ziyaretçi ve dönüşüm elde edebilmesi için farklı ülkelerin kitlelerine uygun oluşturduğu dillerdeki sayfaların SEO danışmanları ile optimize edilerek güçlendirilmesi ve bunun sonucunda marka bilinirliği ve dönüşüm elde edilmesi hedeflenir.

SEO uzmanları bir sitenin farklı arama motorlarında ilk sayfada sıralama alabilmesi için o ülkenin arama sonuç sayfasına yönelik uygulanan Google algoritmasını, kullanıcı davranışlarını ve arama niyetini çok iyi analiz etmesi ve o ülkenin dili hakkında bilgiye sahip olması gerekir aksi takdirde kullanıcı ve site arasındaki köprü oluşturulamaz.

Uluslararası SEO Nasıl Yapılır?

Büyük ve küçük işletmelerin hizmetlerini ve ürünlerini farklı ülkelerdeki kullanıcılara sunabilmesi markalarının büyütmek için oldukça önemlidir bunun daha az masraflı ve uzun vadeli olabilmesi için sitelerin uluslararası SEO optimizasyonuna ihtiyacı vardır aşağıda sitenin uluslararası SEO optimziasyonuna yönelik çalışmaları inceleyebilirsiniz.

Domain Seçimi veya Dil Uzantısı

Uluslararası SEO çalışması yapmaya başlamadan önce sitenin farklı bir dilde sunacağı yeni bir site veya yeni dil uzantılı bir sayfaya ihtiyacı vardır eğer hali hazırda bulunan sitenize bir dil uzantılı yeni sayfalar oluşturacaksanız domain seçmenize gerek yoktur fakat sıfırdan bir site kurarak farklı bir ülkeyi hedefleyecekseniz domain seçiminiz çok önemlidir.

Domain seçimi sırasında markanızın adını, markanızın hedeflediği ana anahtar kelimeyi ve .com, .co uzantılı bir domain olmasına dikkat edin ayrıca domain ve hosting satın aldığınızda hedeflediğiniz ülkede hostingininiznin bulunması size fayda sağlayabilir.

Dil Seçimi

Uluslararası SEO çalışmasına başlamadan önce dil seçimi oldukça önemlidir markanın hedeflediği dil ve bu dildeki SEO durumunu iyi analiz etmesi ileride yapacağı çalışmaların sonuçları ve bunlar için harcayacağı enerjiyi de iyi tespit edebilir.

Markanın hedeflediği sektör ve o dildeki anahtar kelimelerin aranma hacmi ve çeşitliliği çok önemlidir popüler olmayan bir dil ve konum için SEO çalışması yapmak kolay olabilir fakat markanın buradan elde edeceği dönüşüm düşük olabilir bu yüzden marka sektörü için önemli olan anahtar kelimelerin hedeflediği o dildeki karşılıkların konuma ve aranma hacmine göre iyi analiz etmesi gerekir.

Ayrıca dil seçimi markanın da uzmanlaştığı bir dilde olması veya bu dilde uzman kişileri şirketinde barındırması gerektirir. İngilizce dışında diğer diller çok daha az ikinci dil olarak sahip olunduğundan çok daha az bilgi ve birikim sahibi insan bulunuyor bunun için diğer diller için çok daha hassas ve bu konuda uzmanlardan yardım almak faydalı olabilir.

Ülke Seçimi

Uluslararası SEO çalışması için ülke seçimi dil ile oldukça ilişkilidir hedeflediğiniz ülkede farklı bölgelerde farklı diller konuşulabilir buda sitenizin hedefleyeceği bölgenin neresi olduğu ve bu bölgede arama yapan insanların sektörünüzle iglili aradığı anahtar kelimelerin arama niyetleri ve aranma hacmi oldukça önemlidir.

Amerika odaklı bir SEO çalışması yaparken farklı bölgelerinde İngilizce dışında İspanyolca dilinin konuşulduğunu unutmamak gerekir bu bölgelerdeki insanları hedeflerken onlara ulaşabilmek için İngilizce bir SEO çalışması yaparsanız muhtemelen onlara erişmekte zorluk yaşayabilirsiniz bu biraz daha lokal SEO çalışması olarak düşünülebilir fakat sektörünüz için ülkenin alt bölgelerinin gelir düzeyi, eğitim ve dil bilgisi hakkında bilgi sahibi olmanız SEO stratejinizi olumlu düzeyde etkileyecektir.

Anahtar Kelime Analizi

Farklı bir ülke ve dil için SEO yaparken o dile yönelik hedeflediğiniz anahtar kelimelerin aranma hacmi ve arama niyetleri hakkında bilgi sahibi olmanız gerekiyor öncelikle hedeflediğiniz sektörün ve hizmet vereceğiniz ilgili anahtar kelimelerin anahtar kelimelerini semrush, ahrefs ve Google keyword planner araçlarından aratarak inceleyin.

Farklı dilde hedefleyeceğiniz anahtar kelimeleri, uzun kuyruklu ve alternatif olanlarını oluşturduğunuz sayfaya spam oluşturmayacak şekilde ekleyin.

Hreflang Etiketi

Hreflang etiketi, sitenin hedeflediği ülkeyi ve dili html etiketi içerisine eklenerek Google arama botlarına iletilmesini sağlar bunun sayesinde site hedeflediği ülkenin ve dilin arama sonuçlarında index almasını sağlayabilir.

Uluslararası SEO çalışması yaparken hreflang etiketi çalışmanın başarılı olmasında çok önemlidir sitenin sahip olduğu tüm sayfalarda o ülkenin ve dilinin hreflang etiketinde eklenmiş olması arama sonuçlarında daha kolay index ve anahtar kelime kazanılmasını sağlar.

Uluslararası SEO için hreflang etiketi büyük öneme sahiptir bu alanda oldukça uzman olan Aleyda Solis blogunu incelemenizi öneririm.

Trustpilot ve Sosyal Medya

Uluslararası SEO çalışmalarında markanın farklı ülkelerde kendini tanıtırken oradaki kullanıcıların güvenini kazanabilmesi için Trustpilot ve Google My Business hesaplarındaki olumlu yorum ve puanlar çok önemlidir çünkü kullanıcılar alışveriş yapmadan veya hizmet almadan önce kullanıcıların deneyimlerini paylaştığı trustpilot ve Google my business inceleyerek marka hakkında fikir edinirler.

Yurtdışı için SEO çalışması yaparken buralarda markanız için mutlaka profil oluşturup bu profilleri aktif tutmanız faydalıdır özellikle yorum ve puanlarınızın yüksek olması yeni hedef kitlelerin markanız ile daha kolay iletişim kurmasını sağlayabilir.

Ayrıca sosyal medya markaların yeni hedef kitlelere kendileri hakkında bilgi vermelerini sağlayabilmenin en kolay ve en önemli yoludur bunun için instagram, facebook, youtube ve tiktok gibi video ve fotoğraf platformlarında marka ile ilgili ne kadar çok video ve fotoğraf eklenirse kullanıcıların markanın ürün ve hizmetlerinden faydalanma olasılığı artabilir.

Backlink Çalışması

Uluslararası SEO için backlinkin önemi büyüktür fakat burada İngilizce ve daha popüler dillerde backlink çalışması yapmak çok daha zordur çünkü bu dilin bulunduğu ülkelerdeki Google algoritmaları çok daha gelişmiş olduğundan gelişi güzel bir backlink çalışması siteyi olumsuz etkileyebilir.

Backlink çalışması yaparken marka ile alakalı sektöre sahip sitelerden link alımına dikkat edilmeli dofollow ve nofollow dengesine dikkat ederek link alımları yapılmalıdır.

SEO Uyumlu İçerik

SEO uyumlu makale SEO çalışmasının olmazsa olmazıdır bu herhangi bir ülke içinde yine böyledir durum böyle olduğunda hangi ülke için SEO çalışması yapsanız her zaman kaliteli ve SEO uyumlu bir içeriğe ihtiyacınız vardır bunun için yaptığınız anahtar kelime ve konu araştırması sırasında elde ettiğiniz bilgiler içeriğinizin kalitesini önemli ölçüde etkileyebilir.

SEO için önemli olan anahtar kelime ve başlıklar dışında diğer önemli şey ise yazarın dil konusundaki hakimiyetidir çünkü SEO çalışmalarında dile hakim olmak o içerikte kullanıcının daha kolay verim almasını ve o bölgenin insanlarına daha hitap eden bir içerik yazmasını sağlar bunun için içerik yazarınızın dil alanında uzman olmasına dikkat edin.

Rakiplerinizi İnceleyin

Uluslararası SEO çalışması için sadece yurtiçi değil yurtdışıdnaki rakiplerinizi de mutlaka incelemelisiniz çünkü rakiplerinizi incelemek size doğru ve yanlış yöntemleri ayırt etmeyi daha kolay gösteren bir işaret olabilir.

Rakiplerinizin kategori, blog ve arama niyetine göre oluşturduğu sayfaları inceleyin ve yurtdışındaki müşterilere sunduğu olanakları ve kendi sayfanızda bulundurmaya ve bunları çeşitlendirmeye çalışın.

Rakiplerinizin sitesini sadece kullanıcı deneyimi açısından değil SEO açısından da mutlaka incelemelisiniz anahtar kelimeler, sayfanın başlıkları ve backlinkler size yol gösterebilir rakibinizin kullandığı anahtar kelimeler ve backlinkler sitenizde eksikse bunları kullanabilirsiniz.

Uluslararası SEO Hangi Sektörler için Faydalıdır?

Yurtdışı için SEO çalışması yapmak yüksek bütçe ve uzun süre gerektiren bir süreçtir bunun içn her markanın uluslararası SEO çalışması yapıp yapmaması için markanın kitlesine ve hedeflediği gelire göre karar vermesi gerekebilir fakat sağlık, turizm, reklam, lojistik, gayrimenkul ve otelcilik gibi sektörler uluslararası SEO çalışmasından daha fazla verim alabilir.

error:İçerik Korunmaktadır.